Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Mașina de spălat vase: Beneficii și Dezavantaje

Deși o parte dintre noi preferă să spele vase manual, există un interes crescut în ceea ce privește alternativa de a folosi o mașină de spălat vase. În ultimii ani, mașinile de spălat s-au modernizat și prezintă o eficiență mai bună în ceea ce privește consumul de energie și apă.

Astfel, mulți oameni sunt atrași de mașinile de spălat vase deoarece prezintă beneficii importante care îi ajută să economisească, din mai multe puncte de vedere.

Totuși, o mașină de spălat vase nu reprezintă cea mai bună soluție pentru toată lumea. Este foarte important să ne informăm înainte de a lua o astfel de decizie, deoarece mașinile de spălat vase de calitate implică un efort financiar destul de semnificativ, iar de multe ori, acest efort nu merită.

Cum funcționează o mașină de spălat vase?

Practic, o mașină de spălat vase este un robot care curăță și clătește vasele murdare. Cei care folosesc mașini de spălat vase trebuie să facă câteva acțiuni foarte simple:

  • să încarce vasele în mașină 
  • să adauge detergent să stabilească ciclurile de spălare adecvate 
  • să pornească mașina de spălat vase

În ceea ce privește funcțiile unei mașini de spălat vase, lucrurile sunt mai complexe: 

  • adaugă și încălzește apa la temperatura potrivită 
  • deschide automat dozatorul de detergent la momentul potrivit 
  • trage apa prin zonele de pulverizare pentru a curăța vasele 
  • scurge apa murdară 
  • clătește vasele cu un al jet de apă 
  • scurge apa din nou 
  • încălzește aerul pentru a usca vasele (în cazul în care vrem asta)

În plus, mașinile de spălat vase au o funcție de monitorizare pentru a se asigura că vasele sunt spălate corect și demarează acest proces în mai multe cicluri. Mașinile de spălat vase sunt dotate cu senzori care previn supraîncălzirea sau deteriorarea vaselor din mașină, precum și de a preveni supraîncărcarea cu apă. 

Există mașini de spălat vase care includ chiar și senzori care pot detecta murdăria apei care iese din vase, iar în momentul în care apa este suficient de limpede, mașina de spălat vase va știi că vasele sunt curate.

Beneficiile unei mașini de spălat vase

Oamenii achiziționează mașini de spălat vase datorită multiplelor beneficii pe care acestea le aduc în casele lor. Aceste beneficii sunt variate și pot fi percepute într-un mod diferit de oricare dintre noi.

1. Eficiența costurilor

Folosirea unei mașini de spălat vase ne ajută să economisim datorită consumului eficient de energie și apă, în comparație cu procesul de spălare a vaselor manual. Conform Agenției Pentru Protecția Mediului din SUA, o mașină bună de spălat vase poate economisi până la 26.500 de litri de apă anual și poate reduce cu până la 500 de lei facturile de utilități în fiecare an.

2. Eficiența timpului

O mașină de spălat vase poate să economisească foarte mult timp și se adresează în general categoriei de oameni care nu vor să-și piardă timpul cu activități casnice.

Tot ce vei face va fi să încarci mașina cu vase și să o descarci când este gata. Restul procesului este făcut de aparat, în timp ce tu poți face alte treburi sau te relaxezi. O mașină de vase bună ne poate scuti de minutele bune pe care le alocăm pentru a îndepărta alimentele lipite de vasele, pe timpul de lăsat la înmuiat vasele, precum și timpul alocat curățării chiuvetei.

3. Siguranța

Folosirea unei mașini de spălat vase este mai sigură din mai multe privințe. De exemplu, spălarea vaselor de sticlă este mult mai sigură, deoarece nu există riscul de spargere, dacă ne gândim la spălarea manuală, în care detergentul și apa pot conduce la alunecarea din mâini și spargerea acestora.

Totuși, dacă printr-o întâmplare vasele din sticlă se sparg în mașina de spălat vase, mâinile noastre nu sunt acolo și astfel nu suntem puși în pericol. 

În plus, apa caldă cu care spălăm vasele ne poate afecta pielea pe termen lung, mai ales atunci când este combinată cu grăsime și alte reziduri. Mai mult, poziția de stat în picioare pentru spălatul vaselor și postura greșită a corpului poate crea o presiune enormă pe spate și pe gât, care în timp pot fi cauza unor probleme de sănătate, cum ar fi probleme cu țesuturile sau vertebrele coloanei.

4. Optimizarea spațiului și păstrarea curățeniei din bucătărie

Mașinile de spălat vase ajută la eliminarea dezordinii din bucătărie. Vasele adunate în chiuvetă pot crea mirosuri neplăcute dacă sunt lăsate mai mult timp nespălate, lucruri care nu se întâmplă cu ajutorul unei mașini de spălat vase. De asemenea, putem scăpa de grija locului de uscat vase.

5. Eficiența mai mare la curățarea vaselor

În procesul de spălare a vaselor cu mâna nu putem curăța 100% bacteriile acumulate pe vase, deoarece ar trebui să folosim apă fierbinte, iar acest lucru este insuportabil pentru mâinile noastre. 

Mașina de spălat vase ne asigură că microbii și bacteriile nu rămân pe vase, datorită folosirii apei fierbinte în procesul de curățare. Fără îndoială, mașinile de spălat vase curăță vasele mult mai bine decât putem noi să le curățăm prin folosirea mâinilor.

Dezavantajele unei mașini de spălat vase

Mașinile de spălat vase au devenit destul de populare în ultimii ani. Milioane de oameni se bazează din ce în ce mai mult pe aceste dispozitive, din lipsă de timp sau disponibilitate. Cu toate acestea, pe lângă avantajele expuse mai sus, mașinile de spălat vase prezintă și câteva dezavantaje.

1. Poate să se strice și să genereze costuri de reparații

Cu toate că mașinile de spălat vase sunt foarte utile în ceea ce privește spălarea eficientă a vaselor, precum și datorită timpului pe care ni-l pot economisi, acestea prezintă totuși un dezavantaj, având în vedere că se pot strica. 

Atunci când nu sunt utilizate în mod corect sau nu sunt de calitate, mașinile de spălat vase pot genera costuri în plus necesare reparațiilor. De aceea, este foarte important să ne documentăm cu atenție înainte de a achiziționa o mașină de spălat vase, dar mai ales să înțelegem cum trebuie utilizate.

2. Sunt inutile atunci când nu avem multe vase de spălat

O mașină de spălat vase nu este atât de utilă în cazul în care nu avem multe vase de spălat sau nu o utilizăm zilnic. Dacă volumul de vase care trebuie spălate nu este mare, o mașină de spălat vase nu își va merita investiția făcută. 

Devine mult mai simplu să spălăm manual câteva vase în fiecare zi decât să așteptăm mașina de spălat vase să facă acest lucru. În acest sens, părerile sunt împărțite și fiecare persoană este liberă să procedeze așa cum consideră.

3. Eficiența lor diferă în funcție de prețul pe care îl plătim

Este foarte important să ne dăm seama care sunt lucrurile care ne interesează cel mai mult la o mașină de spălat vase, care este cantitatea de vase pe care o spălăm în marea majoritate a timpului, care sunt funcțiile de care avem nevoie. 

Există mașini de spălat cu capacitate de spălare diferită, cu funcții și dimensiuni diferite, care influențează performanța acestora. În funcție de nevoile noastre, trebuie să fim atenți ca mașina de spălat vase să fie validată de oamenii care o folosesc deja, astfel încât să evităm neplăcerile pe care le poate crea.

Alte articole interesante: