Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Centrala Termică: Ghid Cu Probleme, Cauze Și Sfaturi

Unul dintre cele mai neplăcute momente este acela în care apar probleme la centrala termică de acasă. Probabil n-ai fost pus doar o singură dată în situația în care centrala termică ți-a făcut probleme și te-a pus în alertă. Mai mult, probabil că de fiecare dată când s-a întâmplat să ai probleme cu centrala, n-ai avut la îndemână un contact al unui instalator sau nu a fost un moment bun să apelezi pe cineva.

Centralele termice sunt dispozitive de încălzire pretențioase, care necesită o foarte bună utilizare și întreținere. Centralele termice ne asigură un consum eficient de căldură și apă caldă, iar pentru a funcționa o perioadă lungă de timp în condiții normale,, are nevoie de foarte mare atenție din partea noastră.

Pentru a nu intra în panică atunci când avem probleme sau întâmpinăm defecțiuni la centrala termică, am pregătit o listă vastă cu potențiale soluții la o multitudine de probleme a centralei termice.

Notează-le, păstrează-le bine deoarece îți vor fi de folos în cele mai delicate momente. Nu îți recomandăm să iei măsuri pe care doar un specialist ar trebui să le facă, dar îți arătăm cum să gestionezi situațiile cu probleme.

Probleme specifice ale centralei termice

Există câteva probleme specifice pe care cei mai mulți dintre noi le întâlnim la centrala termică de acasă. Aceste probleme sunt general valabile pentru orice marcă de centrală, iar cauzele și soluțiile explicate pot fi aplicate mai mult sau mai puțin, în funcție de gravitatea problemei.

1. Probleme cu termostatul

O problemă foarte des întâlnită la centralele termice este cauzată de funcționalitatea termostatului. Există situații în care centrala funcționează fără a ține cont de temperatura stabilită în termostat, iar acest lucru ne provoacă disconfort, mai ales în momentele în care nu primim căldură suficientă.

Termostatul se poate deregla dacă am umblat la setările acestuia sau dacă am apăsat pe un buton care nu trebuia apăsat.

Înainte de a ne decide să schimbăm termostatul, ar trebui să chemăm un specialist care să verifice și să seteze termostatul la parametrii optimi de funcționare. Dacă nici după această verificare centrala nu funcționează așa cum trebuie, la îndrumarea specialistului putem schimba termostatul.

2. Zgomote care ne îngrijorează

De multe ori, zgomotele ciudate emise de centrala termică pot fi cauzate de adunarea de reziduri (sedimente, impurități). Mai mult, această problemă afectează și eficiența centralei, astfel că este posibil ca aceasta să consume mai mult decât este necesar.

Dacă auziți zgomote ciudate făcute de centrala termică, acesta este un semn evident că centrala necesită o inspecție tehnică. Aceste zgomote ciudate sunt greu de identificat și necesită expertiza unui specialist.

3. Scade presiunea apei din centrală

O problemă frecvent întâlnită la centralele termice este provocată de presiunea scăzută a apei din centrală. Dacă întâmpini probleme cu centrala (dacă se oprește în mod repetat sau de tot), ar trebui să verifici presiunea acesteia din manometru sau de pe afișaj, care trebuie să fie, în general, între 1 bar și 1,5 bari.

Dacă centrala termică are o presiune mai mică de 0,8 bari, atunci mai mult ca sigur se va opri din funcțiune și va intra în starea de avarie.

Problema cu presiunea scăzută poate fi cauzată de robineții sau aerisitorii caloriferelor, vasul de expansiune (membrana ruptă), supapa de siguranță, mai ales dacă acestea prezintă scurgeri de apă sau pete în zona în care acestea sunt amplasate.

Totodată, este posibil ca presiunea din centrală să scadă după după ce ai aerisit caloriferele. Devine mai complicat dacă problema este cauzată de o fisură a țevilor sau de o defecțiune a caloriferului.

Dacă centrala îți arată pe afișaj o eroare, verifică acel cod de eroare pe internet și vezi dacă este ceva simplu, ceva ce poți face în siguranță.

Dacă ai sesizat o problemă din cele de mai sus, ar fi indicat să suni un instalator și să-i explici ce se întâmplă – iar dacă acesta consideră că poți repara cu ușurință acest lucru, cere-i să te ghideze. Dacă este mai grav, cheamă neapărat un instalator să constate problema.

4. Crește presiunea apei în centrală

O problemă la fel de des întâlnită ca cea de mai sus este creșterea presiunii apei din centrala termică. Dacă această depășește valoarea medie de 2 bari, atunci exista o problemă.

Cauzele acestei probleme pot fi datorate surplusului de apă în sistemul de încălzire, care ar trebui scăzut până când presiunea ajunge la un nivel de 1,5 bari.

Totodată, aerul din instalație este o poate afecta grav presiunea apei din centrala termică. Această problemă poate fi datorată faptului că nu ați aerisit caloriferele.

Dacă problema presiunii crescute din centrala termică nu prezintă niciuna dintre cauzele de mai sus, atunci poate fi generată de vasul de expansiune – care poate fi spart sau fisurat.

5. Centrala nu mai pornește deloc

Dacă centrala nu mai funcționează deloc și nici nu a dat vreun semn de defetare în ultimul timp, În primul rând ar trebuie să verifici dacă ai gaz sau curent. Există cazuri în care centrala nu mai este alimentată cu gaz sau curent datorită unei avarii care s-a produs în zona în care locuiești.

Totodată, verifică dacă nu ai avut o cădere de tensiune și dacă nu cumva ți-a sărit siguranța din tabloul electric. De asemenea, este posibil ca termostatul să nu funcționeze corect.

Dacă ai făcut aceste verificări și centrala încă nu funcționează, este necesar solicitarea unui instalator care să facă verificări tehnice suplimentare.

Cauzele generale pentru care centrala termică se poate defecta

Centrala termică este foarte complexă, iar instalația acesteia (în special a centralei pe gaz) este una destul de complexă, astfel că trebuie verificată și întreținută corect. Principalele cauze pentru care o centrală termică pe gaz se poate strica sunt:

1. Centrala este prea veche

Centrala termică nu poate funcționa o veșnicie, astfel că de regulă, după 10-15 ani aceasta va începe să creeze diverse probleme (se deteriorează piesele, nu mai funcționează la parametrii optimi), chiar și în condițiile în care i-am acordat o atenție sporită.

Dacă ești în situația în care centrala termică de acasă este mai veche de 10 ani, este recomandat, fie să iei în considerare înlocuirea acesteia cu o centrală nouă, fie să chemi un specialist pentru a face o revizie amănunțită pentru a-ți spune o părere avizată despre starea acesteia de funcționare.

2. Nu s-au făcut reviziile la timp

Deși este o practică mai mult decât recomandată de specialiști, dar și obligatorie, există oameni care nu fac reviziile centralei termice la timp. Revizia la centrala termică este absolut necesară, mai ales că defectarea acesteia ne poate pune în pericol siguranța familiei și a vecinilor noștri.

Totodată, în lipsa unei verificări tehnice anuale sau măcar la doi ani, centrala termică poate genera un consum prea mare de energie, iar costurile pe care le veți plăti către furnizorul de energie vor fi ridicate.

Vă recomandăm să faceți verificarea tehnică a centralei termice în fiecare an pentru a evita probleme de funcționalitate a acesteia.