Având în vedere situația de criză energetică în care se află țara noastră, Guvernul a luat măsuri pentru a sprijini cele peste 8 milioane de gospodării din România în ceea ce privește plata facturilor la energie pentru încă un an de zile.
Guvernul a aprobat un OUG privind plafonarea preţurilor la energie şi gaze, care va intra în vigoare de la 1 aprilie 2022 și va fi valabil până la data de 31 martie 2023.
Plafonarea înseamnă stabilirea unui preț final facturat care nu poate depăși valorile impuse prin Ordonanța de Urgență. Mai exact, chiar dacă în contractul pe care l-am încheiat cu furnizorul de energie prețul este mai mare decât plafonul impus de stat, noi vom plăti prețul regăsit în plafon.
Potrivit declarației publice făcută de Prim Ministrul României, consumatorii de energie electrică și gaze naturale vor beneficia de prețuri plafonate la energie electrică și gaze naturale încă un an de zile, totuși în anumite condiții.
În această secțiune, vei regăsi prețurile plafonate pentru consumatorii casnici și non-casnici, precum și condițiile de aplicare a plafonării prețurilor la energie electrică. Astfel, plafonarea prețurilor la energie electrică arată astfel:
consumatori casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh
consumatori casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh
consumatori industriali
În această secțiune, vei regăsi prețurile plafonate pentru consumatorii casnici și non-casnici, precum și condițiile de aplicare a plafonării prețurilor la gaze naturale. Astfel, plafonarea prețurilor la gaze naturale arată astfel:
consumatori casnici, indiferent de consumul înregistrat
consumatori non-casnici cu consumul de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum de cel mult 50.000 MWh
Chiar dacă citirea facturii poate fi o operațiune complicată pentru mulți dintre noi, nu avem de ce să ne facem griji. Factura transmisă de furnizor va veni ca de obicei, având cantitatea de energie înmulțită cu prețul din contract, iar mai jos vei observa suplimentar și o valoare cu minus, care are rolul de a reduce factura la o valoare calculată în baza prețului plafonat de energie.
În cazul în care, într-o lună ai depășit limita de consum pentru care se aplică plafonarea prețurilor, în luna respectivă nu vei beneficia de compensarea facturii de energie, astfel că vei plăti prețul standard din oferta furnizorului.
Este important să trimitem indexul înregistrat în contorul de energie către furnizor lună de lună, pentru a ne asigura că plătim exact atât cât consumăm. În caz contrar, în momentul regularizării, s-ar putea să avem surprize și să fie anulate compensările pe care le-am primit înainte de regularizare, dacă consumul nostru este peste limita de consum prevăzută de OUG.
Din martie 2023, cel mai probabil vom vorbi din nou despre costuri uriașe la facturi, prin urmare cea mai buna acțiune este aceea de a-ți alege furnizorul care are cea mai competitiva ofertă, astfel încât anul viitor sa nu aveți surprize la facturi.
Cu toate că în ceea ce privește gazele naturale toți consumatorii beneficiază de plafonarea prețurilor, indiferent de consumul lunar pe care îl înregistrează gospodăria lor, la energie electrică acest lucru nu se aplică.
Este bine de știut că plafonarea nu se mai aplică gospodăriilor care înregistrează un consum mai mare de 300 de kWh pe lună, astfel că acei consumatori cu un consum mai mare de această limită de consum nu vor beneficia de ajutorul acordat de către guvern.
Recomandăm tuturor consumatorilor cu consum de energie electrică mai mare de 300 de kWh să urmărească constant ofertele din piața concurențială de energie electrică și să fie atenți la ofertele cu prețuri avantajoase. Acest lucru se poate face online, foarte simplu, utilizând comparatorul de oferte de energie electrică EconomieLaEnergie.
De asemenea, în cazul în care este posibil, vă recomandăm utilizarea energiei electrice eficient, astfel încât să nu treceți de limita consumului care intră aplicarea plafonării. Pentru acest lucru, puteți consulta sfaturile noastre pentru economisire a energiei, care vă pot ajuta să identificați electrocasnicele care consumă cea mai multă energie electrică din casă și să încercați să optimizați acest fenomen.
Pentru orice nelămurire sau problemă cu procesul de schimbare a furnizorului, am pregătit un ghid complex despre schimbarea furnizorului de energie. De-a lungul acestui ghid, am evidențiat cele mai importante aspecte de care să ții cont și am răspuns la peste 30 de întrebări care ne sunt adresate în mod frecvent de către consumatorii de energie.