Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Cum sa economisesti energie fara sa iti dai seama

Economisirea energiei acasa este importanta. Nu numai pentru a reduce costurile facturilor la electricitate, ci si pentru a ajuta la combaterea schimbarilor climatice, deoarece o mare parte a emisiilor Co2 la nivel Mondial provine din productia de energie.

Exista cateva trucuri simple pe care le poti pune in practica in casa ta pentru a reduce consumul de energie electrica si pe care pe termen lung le vei face automat, astfel incat vei economisi energie fara sa-ti dai seama.

Verificati consumul

Becuri economice
Daca inca folositi becuri traditionale, inlocuiti-le cu becuri economice. Pe langa faptul ca consuma mai putina energie decat cele traditionale, acestea va ofera o iluminare mai buna.

Stinge luminile
Obisnuieste-te sa stingi luminile cand iesi din camera. Daca chiar ai nevoie de o zona care sa ramana iluminata noaptea, poti instala un variator de tensiune care iti permite sa scazi intensitatea luminii, ceea ce va reduce consumul de energie.

Reduceti consumul fantoma
Consumul dispozitivelor stand-by poate reprezenta un procent semnificativ din factura ta. Intrucat deconectarea continua a dispozitivelor poate fi complicata, mizati pe prize cu intrerupator sau chiar pe prize programabile, care sunt conectate dupa un anumit timp (de exemplu, cand va treziti dimineata). Aceasta din urma este o optiune simpla pentru a evita risipa de energie electrica noaptea si cu greu va va afecta viata de zi cu zi.

Aerul conditionat
Daca aveti instalatie de aer conditionat in casa, asigura-te ca intretii aceste sisteme – un aparat in stare buna functioneaza mai bine si nu consuma energie electrica inutila.

Optimizare boiler
Daca folositi boiler electric pentru incalzirea apei, aceasta trebuie sa fie intre 35-45 de grade, fara sa depaseasca niciodata 50 de grade. Acest lucru va evita risipa de energie.

Reducere program masina spalat vase
Trebuie sa stiti ca alegerea programului corect pentru masina de spalat haine si vase va ajuta sa economisiti. Trecand de la 60 de grade la 40 poti chetui cu pana la 40% mai putin.

Alegerea furnizorului corect de energie
Nu in ultimul rand, verificati tarifele furnizorului cu care aveti contract. In cazl in care gasiti un tarif mai bun pe piata liberalizata de energie electrica, faceti imediat trecerea la un alt furnizor!