Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Metode De Economisire A Energiei Electrice

Ai face orice ca s─â scazi costurile mari cu facturile la energie electric─â? Cu siguran╚Ť─â nu e╚Öti singura persoan─â care trece prin astfel de probleme!

Dac─â nu putem influen╚Ťa pre╚Ťurile din pia╚Ťa de energie, m─âcar putem c─âuta diverse metode de economisire a energiei electrice. Mai mult, sunt de preferat metodele de economisire a energiei electrice care nu implic─â costuri suplimentare.

Așadar, am pregătit un ghid cu 25 de metode de economisire a energiei electrice de acasă, ușor de realizat de către orice persoană.

Cele mai bune metode de economisire a energiei electrice

Pentru ├«nceput, doar trecem ├«n revist─â 25 de metode de economisire a energiei, iar explica╚Ťia lor o vei reg─âsi la finalul listei.┬á

Dac─â vrei s─â vezi direct explica╚Ťiile, treci direct la sec╚Ťiunea ├«n care detaliem fiecare metod─â!


Metode de economisire

1.

Schimb─â furnizorul de energie

2.

Folosește lumina naturală

3.

Redu necesarul de aparatura electric─â

4.

Folosește o mașină de spălat vase

5.

Folosește becuri economice (LED)

6.

Orienteaz─â-te dup─â clasa energetic─â eficient─â

7.

Folosește lumina eficient

8.

Regleaz─â temperatura din frigider

9.

Verifică garniturile ușii de la frigider

10.

Dezghea╚Ť─â frigiderul ╚Öi congelatorul constant

11.

Folosește dușul, în detrimentul căzii

12.

Folosește cana electrică pentru apă

13.

Ferește frigiderul de sursele de căldură

14.

Folosește eficient plita electrică

15.

Gătește mâncare cu oala sub presiune

16.

Folosește termostatul eficient

17.

Folosește robinetul inteligent

18.

Fierbe alimentele eficient

19.

Folosește apa eficient

20.

Folosește mașina de spălat vase eficient

21.

Folosește eficient sursele de alimentare

22.

Nu pune mâncare caldă în frigider

23.

Gătește cu capacul deasupra vasului

24.

Încarcă device-urile atât cât au nevoie

25.

Folosește surse alternative de energie

Acum c─â am reu╚Öit s─â vedem care sunt cele mai utile metode de economisire a energiei electrice, ne propunem s─â trecem la explica╚Ťiile fiec─ârei metode ├«n parte.

1. Alege cel mai ieftin furnizor de energie

Evident, prima ╚Öi cea mai bun─â solu╚Ťie o reprezint─â schimbarea furnizorului de energie (ghid cu procesul de schimbare a furnizorului). Pia╚Ťa de energie electric─â ╚Öi gaze naturale este liberalizat─â, astfel c─â oricine poate g─âsi o ofert─â mai ieftin─â, ├«╚Öi poate schimba furnizorul complet gratuit!

Schimbă furnizorul de energie online, gratuit și fără bătăi de cap!

2. Folosește lumina naturală pe cât de mult posibil

Lumina naturală este cea mai bună sursă de economisire a energiei electrice. Dacă ai norocul de a avea ferestre mari și luminoase, folosește-te cât mai mult de ele.

3. Renun╚Ť─â la aparatura electric─â care nu este strict necesar─â

Dac─â ai prin cas─â electrocasnice ╚Öi alte aparate care func╚Ťioneaz─â pe curent pe care le folose╚Öti rar, dar stau ├«n priza de prea mult timp, ├«ncearc─â s─â le ├«nlocuie╚Öti cu surse alternative care nu consum─â energie sau renun╚Ť─â la ele.

4. Folosește o mașină de spălat vase de calitate

Dacă obișnuiești să speli multe vase în fiecare zi, mașina de spălat nu este doar o alternativă la spălatul vaselor manual, dar reprezintă și o metodă exelentă de a economisi energie! Cele mai bune practici de spălat vase cu o mașină automată le găsești aici.

5. Înlocuiește becurile clasice cu becuri economice (LED)

Becurile LED reprezintă cea mai eficientă metodă din punct de vedere energetic. Un bec LED de calitate este mult mai durabil și oferă o lumină mult mai calitativă decât alte tipuri de iluminat.

6. Folosește electrocasnice cu clasa energetică eficientă

Clasele energetice la electrocasnice variaz─â de la A+++ (cel mai eficient) la G (cel mai pu╚Ťin eficient). Spre exemplu, un frigider cu clasa energetic─â A+++ folose╚Öte p├ón─â la jum─âtate din energia folosit─â de un frigider cu clasa D.

7. Stinge luminile atunci când nu ai nevoie de ele

De╚Öi aceast─â metod─â de economisire a energiei este la ├«ndem├óna ╚Öi la mintea oricui, ├«nc─â nu avem obi╚Önuin╚Ťa de a face acest lucru. A╚Öadar, asigur─â-te c─â stingi luminile de fiecare dat─â c├ónd nu este necesar─â utilizarea lor! Nu este neap─ârat cea mai econom─â solu╚Ťie, dar pe o perioad─â lung─â de timp, costurile se pot reduce.

8. Regleaz─â temperatura din frigider cu ajutorul unui termometru

Nu l─âsa frigiderul s─â mearg─â ╚Öi s─â r─âceasc─â ├«n continuu, poate de multe ori prea mult. Cump─âr─â un termometru de frigider ╚Öi regleaz─â temperatura acestuia la 2-4 grade Celsius, o temperatur─â optim─â pentru alimente. De asemenea, temperatura optim─â a congelatorului ar trebui s─â fie de minim – 15 grade Celsius.

9. Verifică garniturile ușii de la frigider și asigură-te că nu iese frigul

Am ├«nt├ólnit situa╚Ťii ├«n care frigiderul consuma foarte mult─â energie deoarece garniturile u╚Öii nu mai func╚Ťionau cum trebuia, astfel c─â u╚Öa nu se ├«nchidea perfect. Asigur─â-te c─â nu iese frigul din frigider prin verificarea garniturilor. Cur─â╚Ť─â constant marginea de cauciuc a frigiderului.

10. Dezghea╚Ť─â frigiderul ╚Öi congelatorul constant

Dezghe╚Ťarea constant─â a frigiderului a fost ├«ntotdeauna o metod─â de economisire a energiei foarte util─â. ├Än caz contract, frigiderul va folosi mai mult─â energie pentru a r─âci cantitatea mare de ghea╚Ť─â care este deja ├«n interior.

11. Folosește dușul, în detrimentul căzii

Este mult mai economic s─â folosim du╚Öul pentru a ne sp─âla deoarece consum─â mai pu╚Ťin─â ap─â. Totodat─â, timpul de stat ├«n baie este mai scurt, astfel c─â ╚Öi lumina va sta aprins─â mai pu╚Ťin timp.

12. Folosește cana electrică pentru a încălzi apa

O metod─â de economisire a energiei bun─â este folosirea c─ânii electrice pentru ├«nc─âlzirea apei. O can─â electric─â consum─â mai pu╚Ťin─â energie dec├ót aragazul, iar timpul de ├«nc─âlzire este mult mai scurt.

Ôôś Am ajuns la jum─âtatea listei cu metode de economisire a energiei electrice. Urmeaz─â a doua jum─âtate a listei, unde v─â prezent─âm metode chiar mai interesante!

13. Asigură-te că frigiderul nu este așezat lângă o sursă de căldură

O metodă bună de economisire a energiei electrice este să nu așezăm frigiderul aproape de o sursă de caldură (calorifer sau cuptor) ori direct în lumina soarelui.

14. Dacă ai plită electrică, închide ochiul pe care gătești cu câteva minute înainte

Ochiurile unei plite electrice men╚Ťin acela╚Öi nivel de c─âldur─â timp de aproximativ 3-5 minute, chiar ╚Öi dup─â ce le-ai oprit. Folose╚Öte acest truc ca metod─â de economisire a energiei electrice atunci c├ónd g─âte╚Öti ╚Öi m├óncarea este aproape gata.

15. Gătește mâncare cu oala sub presiune

Folose╚Öte oala sub presiune atunci c├ónd g─âte╚Öti m├óncare care necesit─â fierbere ├«ndelungat─â. Oala sub presiune consum─â mai pu╚Ťin─â energie dec├ót o oal─â normal─â (conform E.ON, cu p├ón─â la 30% mai pu╚Ťin).

16. Regleaz─â temperatura din cas─â cu ajutorul termostatului

Se spune că dacă scădem temperatura din casa cu 1 grad Celsius, putem economisi aproximativ 6% din factura de gaz pentru încălzire.

17. Nu lăsa robinetul pornit atunci când folosești apa

Atunci c├ónd te speli pe m├óni, pe din╚Ťi sau orice alt─â nevoie ai, ├«nchide robinetul pentru a te asigura c─â nu consumi ap─â f─âr─â rost. De╚Öi aceasta este o metod─â de a economisi energie foarte cunoscut─â, mul╚Ťi oameni nu se folosesc de ea.

Apa care este lăsată să curgă inutil la robinet este un consumator de energie extrem de mare. Într-un minut, cantitatea de apă consumată de un robinet este de aprox. 10-14 litri.

18. Fierbe legumele sau alte alimente sub form─â de buc─â╚Ťi mici

Atunci c├ónd fierbem, spre exemplu legume, este extrem de util pentru a economisi energie dac─â le t─âiem ├«n buc─â╚Ťi mici. Astfel, ele vor fierbe mult mai repede ╚Öi vom economisi energie.

19. Atunci când speli vase manual, folosește apa eficient

Putem economisi energie ╚Öi ap─â atunci c├ónd folosim apa eficient la sp─âlatul vaselor. Spre exemplu, o metod─â de economisire a energiei este s─â opre╚Öti robinetul atunci c├ónd cure╚Ťi vasul ori s─â folose╚Öti un robinet inteligent cu oprire automat─â.┬á

De asemenea, este recomandat să folosești apă rece atunci când speli vasele, deoarece vei face economie la consumul de energie din centrală.

20. Oprește mașina de spălat vase imediat după ce a terminat programul

O metodă recomandată de specialiști pentru a economisi energie este să oprim mașina de spălat vase imediat după ce a terminat programul aplicat, altfel aceasta va consuma energie în aceeași măsura ca atunci când spală vase.

21. Scoate electronicele din priză atunci când nu le folosești

Chiar dac─â la prima vedere pare imposibil, ei bine aparatura electronic─â din cas─â (microundele, televizorul, laptopul, telefonul ╚Öi a╚Öa mai departe) consum─â energie atunci c├ónd sunt ├«n priz─â! ╚śi consum─â destul de mult─â c├ót s─â influen╚Ťeze costurile cu factura de energie.

Cea mai la ├«ndem├ón─â ╚Öi simpl─â metod─â de a economisi energie este s─â scoatem din priz─â aparatura electronic─â din cas─â atunci c├ónd suntem pleca╚Ťi sau atunci c├ónd nu o folosim – evident, mai pu╚Ťin frigiderul.

22. Lasă mâncarea să se răcească înainte de a o pune în frigider

Frigiderul este un consumator mare de energie electric─â, astfel fiecare optimizare pe care o facem asupra lui poate influen╚Ťa ├«n bine consumul de energie. O metod─â de optimizare ╚Öi de economisire a energie electrice este s─â evit─âm s─â punem m├óncarea cald─â ├«n frigider.

Asigură-te că mâncarea se răcește înainte de a fi pusă în frigider, în mod contrar, frigiderul va folosi mai multă energie să se răcească.

23. Folosește capacul pentru vase atunci când gătești

Încearcă să nu mai gătești fără să folosești capacul. S-a demonstrat că gătitul fără capac consumă de 3-4 ori mai mult gaz. Aplică această metodă și vei economisi mai multă energie!

24. Nu lăsa telefonul sau laptopul la încărcat mai mult decât este nevoie

Cu to╚Ťii facem aceea╚Öi gre╚Öal─â – l─âs─âm telefonul la ├«nc─ârcat pe toat─â durata nop╚Ťii, de╚Öi acesta se ├«ncarc─â ├«n 2-3 ore. L─âs├ónd telefonul la ├«nc─ârcat, consumul de energie cre╚Öte, iar pe termen lung, acesta se simte.

De asemenea, este mai convenabil s─â schimb─âm bateria la laptop cu una noua, astfel ├«nc├ót acesta s─â poat─â func╚Ťiona cu o simpl─â ├«nc─ârcare c├óteva ore bune. ├Än caz contrar, men╚Ťinerea permanent─â a laptopului ├«n priz─â va cre╚Öte consumul de energie zilnic.

25. Alege o surs─â alternativ─â de energie, cum ar fi panourile fotovoltaice

Panourile fotovoltaice pot reduce costurile cu energie cu p├ón─â la 80-90%. Mai mult, panourile solare pot ├«nc─âlzi apa astfel ├«nc├ót s─â acopere p├ón─â la 80% din necesarul unei locuin╚Ťe.

Alegerea unei surse alternative de energie, precum panourile fotovoltaice sau solare necesit─â o investi╚Ťie destul de mare, dar aceasta poate fi recuperat─â ├«n aproximativ 5-7 ani.

Economisește mai mult cu schimbarea furnizorului de energie! Vezi dacă plătești prea mult acum!