Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Metode De Economisire A Energiei Electrice

Ai face orice ca să scazi costurile mari cu facturile la energie electrică? Cu siguranță nu ești singura persoană care trece prin astfel de probleme!

Dacă nu putem influența prețurile din piața de energie, măcar putem căuta diverse metode de economisire a energiei electrice. Mai mult, sunt de preferat metodele de economisire a energiei electrice care nu implică costuri suplimentare.

Așadar, am pregătit un ghid cu 25 de metode de economisire a energiei electrice de acasă, ușor de realizat de către orice persoană.

Cele mai bune metode de economisire a energiei electrice

Pentru început, doar trecem în revistă 25 de metode de economisire a energiei, iar explicația lor o vei regăsi la finalul listei. 

Dacă vrei să vezi direct explicațiile, treci direct la secțiunea în care detaliem fiecare metodă!


Metode de economisire

1.

Schimbă furnizorul de energie

2.

Folosește lumina naturală

3.

Redu necesarul de aparatura electrică

4.

Folosește o mașină de spălat vase

5.

Folosește becuri economice (LED)

6.

Orientează-te după clasa energetică eficientă

7.

Folosește lumina eficient

8.

Reglează temperatura din frigider

9.

Verifică garniturile ușii de la frigider

10.

Dezgheață frigiderul și congelatorul constant

11.

Folosește dușul, în detrimentul căzii

12.

Folosește cana electrică pentru apă

13.

Ferește frigiderul de sursele de căldură

14.

Folosește eficient plita electrică

15.

Gătește mâncare cu oala sub presiune

16.

Folosește termostatul eficient

17.

Folosește robinetul inteligent

18.

Fierbe alimentele eficient

19.

Folosește apa eficient

20.

Folosește mașina de spălat vase eficient

21.

Folosește eficient sursele de alimentare

22.

Nu pune mâncare caldă în frigider

23.

Gătește cu capacul deasupra vasului

24.

Încarcă device-urile atât cât au nevoie

25.

Folosește surse alternative de energie

Acum că am reușit să vedem care sunt cele mai utile metode de economisire a energiei electrice, ne propunem să trecem la explicațiile fiecărei metode în parte.

1. Alege cel mai ieftin furnizor de energie

Evident, prima și cea mai bună soluție o reprezintă schimbarea furnizorului de energie (ghid cu procesul de schimbare a furnizorului). Piața de energie electrică și gaze naturale este liberalizată, astfel că oricine poate găsi o ofertă mai ieftină, își poate schimba furnizorul complet gratuit!

Schimbă furnizorul de energie online, gratuit și fără bătăi de cap!

2. Folosește lumina naturală pe cât de mult posibil

Lumina naturală este cea mai bună sursă de economisire a energiei electrice. Dacă ai norocul de a avea ferestre mari și luminoase, folosește-te cât mai mult de ele.

3. Renunță la aparatura electrică care nu este strict necesară

Dacă ai prin casă electrocasnice și alte aparate care funcționează pe curent pe care le folosești rar, dar stau în priza de prea mult timp, încearcă să le înlocuiești cu surse alternative care nu consumă energie sau renunță la ele.

4. Folosește o mașină de spălat vase de calitate

Dacă obișnuiești să speli multe vase în fiecare zi, mașina de spălat nu este doar o alternativă la spălatul vaselor manual, dar reprezintă și o metodă exelentă de a economisi energie! Cele mai bune practici de spălat vase cu o mașină automată le găsești aici.

5. Înlocuiește becurile clasice cu becuri economice (LED)

Becurile LED reprezintă cea mai eficientă metodă din punct de vedere energetic. Un bec LED de calitate este mult mai durabil și oferă o lumină mult mai calitativă decât alte tipuri de iluminat.

6. Folosește electrocasnice cu clasa energetică eficientă

Clasele energetice la electrocasnice variază de la A+++ (cel mai eficient) la G (cel mai puțin eficient). Spre exemplu, un frigider cu clasa energetică A+++ folosește până la jumătate din energia folosită de un frigider cu clasa D.

7. Stinge luminile atunci când nu ai nevoie de ele

Deși această metodă de economisire a energiei este la îndemâna și la mintea oricui, încă nu avem obișnuința de a face acest lucru. Așadar, asigură-te că stingi luminile de fiecare dată când nu este necesară utilizarea lor! Nu este neapărat cea mai economă soluție, dar pe o perioadă lungă de timp, costurile se pot reduce.

8. Reglează temperatura din frigider cu ajutorul unui termometru

Nu lăsa frigiderul să meargă și să răcească în continuu, poate de multe ori prea mult. Cumpără un termometru de frigider și reglează temperatura acestuia la 2-4 grade Celsius, o temperatură optimă pentru alimente. De asemenea, temperatura optimă a congelatorului ar trebui să fie de minim – 15 grade Celsius.

9. Verifică garniturile ușii de la frigider și asigură-te că nu iese frigul

Am întâlnit situații în care frigiderul consuma foarte multă energie deoarece garniturile ușii nu mai funcționau cum trebuia, astfel că ușa nu se închidea perfect. Asigură-te că nu iese frigul din frigider prin verificarea garniturilor. Curăță constant marginea de cauciuc a frigiderului.

10. Dezgheață frigiderul și congelatorul constant

Dezghețarea constantă a frigiderului a fost întotdeauna o metodă de economisire a energiei foarte utilă. În caz contract, frigiderul va folosi mai multă energie pentru a răci cantitatea mare de gheață care este deja în interior.

11. Folosește dușul, în detrimentul căzii

Este mult mai economic să folosim dușul pentru a ne spăla deoarece consumă mai puțină apă. Totodată, timpul de stat în baie este mai scurt, astfel că și lumina va sta aprinsă mai puțin timp.

12. Folosește cana electrică pentru a încălzi apa

O metodă de economisire a energiei bună este folosirea cănii electrice pentru încălzirea apei. O cană electrică consumă mai puțină energie decât aragazul, iar timpul de încălzire este mult mai scurt.

Am ajuns la jumătatea listei cu metode de economisire a energiei electrice. Urmează a doua jumătate a listei, unde vă prezentăm metode chiar mai interesante!

13. Asigură-te că frigiderul nu este așezat lângă o sursă de căldură

O metodă bună de economisire a energiei electrice este să nu așezăm frigiderul aproape de o sursă de caldură (calorifer sau cuptor) ori direct în lumina soarelui.

14. Dacă ai plită electrică, închide ochiul pe care gătești cu câteva minute înainte

Ochiurile unei plite electrice mențin același nivel de căldură timp de aproximativ 3-5 minute, chiar și după ce le-ai oprit. Folosește acest truc ca metodă de economisire a energiei electrice atunci când gătești și mâncarea este aproape gata.

15. Gătește mâncare cu oala sub presiune

Folosește oala sub presiune atunci când gătești mâncare care necesită fierbere îndelungată. Oala sub presiune consumă mai puțină energie decât o oală normală (conform E.ON, cu până la 30% mai puțin).

16. Reglează temperatura din casă cu ajutorul termostatului

Se spune că dacă scădem temperatura din casa cu 1 grad Celsius, putem economisi aproximativ 6% din factura de gaz pentru încălzire.

17. Nu lăsa robinetul pornit atunci când folosești apa

Atunci când te speli pe mâni, pe dinți sau orice altă nevoie ai, închide robinetul pentru a te asigura că nu consumi apă fără rost. Deși aceasta este o metodă de a economisi energie foarte cunoscută, mulți oameni nu se folosesc de ea.

Apa care este lăsată să curgă inutil la robinet este un consumator de energie extrem de mare. Într-un minut, cantitatea de apă consumată de un robinet este de aprox. 10-14 litri.

18. Fierbe legumele sau alte alimente sub formă de bucăți mici

Atunci când fierbem, spre exemplu legume, este extrem de util pentru a economisi energie dacă le tăiem în bucăți mici. Astfel, ele vor fierbe mult mai repede și vom economisi energie.

19. Atunci când speli vase manual, folosește apa eficient

Putem economisi energie și apă atunci când folosim apa eficient la spălatul vaselor. Spre exemplu, o metodă de economisire a energiei este să oprești robinetul atunci când cureți vasul ori să folosești un robinet inteligent cu oprire automată. 

De asemenea, este recomandat să folosești apă rece atunci când speli vasele, deoarece vei face economie la consumul de energie din centrală.

20. Oprește mașina de spălat vase imediat după ce a terminat programul

O metodă recomandată de specialiști pentru a economisi energie este să oprim mașina de spălat vase imediat după ce a terminat programul aplicat, altfel aceasta va consuma energie în aceeași măsura ca atunci când spală vase.

21. Scoate electronicele din priză atunci când nu le folosești

Chiar dacă la prima vedere pare imposibil, ei bine aparatura electronică din casă (microundele, televizorul, laptopul, telefonul și așa mai departe) consumă energie atunci când sunt în priză! Și consumă destul de multă cât să influențeze costurile cu factura de energie.

Cea mai la îndemână și simplă metodă de a economisi energie este să scoatem din priză aparatura electronică din casă atunci când suntem plecați sau atunci când nu o folosim – evident, mai puțin frigiderul.

22. Lasă mâncarea să se răcească înainte de a o pune în frigider

Frigiderul este un consumator mare de energie electrică, astfel fiecare optimizare pe care o facem asupra lui poate influența în bine consumul de energie. O metodă de optimizare și de economisire a energie electrice este să evităm să punem mâncarea caldă în frigider.

Asigură-te că mâncarea se răcește înainte de a fi pusă în frigider, în mod contrar, frigiderul va folosi mai multă energie să se răcească.

23. Folosește capacul pentru vase atunci când gătești

Încearcă să nu mai gătești fără să folosești capacul. S-a demonstrat că gătitul fără capac consumă de 3-4 ori mai mult gaz. Aplică această metodă și vei economisi mai multă energie!

24. Nu lăsa telefonul sau laptopul la încărcat mai mult decât este nevoie

Cu toții facem aceeași greșală – lăsăm telefonul la încărcat pe toată durata nopții, deși acesta se încarcă în 2-3 ore. Lăsând telefonul la încărcat, consumul de energie crește, iar pe termen lung, acesta se simte.

De asemenea, este mai convenabil să schimbăm bateria la laptop cu una noua, astfel încât acesta să poată funcționa cu o simplă încărcare câteva ore bune. În caz contrar, menținerea permanentă a laptopului în priză va crește consumul de energie zilnic.

25. Alege o sursă alternativă de energie, cum ar fi panourile fotovoltaice

Panourile fotovoltaice pot reduce costurile cu energie cu până la 80-90%. Mai mult, panourile solare pot încălzi apa astfel încât să acopere până la 80% din necesarul unei locuințe.

Alegerea unei surse alternative de energie, precum panourile fotovoltaice sau solare necesită o investiție destul de mare, dar aceasta poate fi recuperată în aproximativ 5-7 ani.

Economisește mai mult cu schimbarea furnizorului de energie! Vezi dacă plătești prea mult acum!