Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Sfaturi pentru eficienta energetica la birou

Stiati ca jumate din energia utilizata de sectorul serviciilor este consumata in cladiri si birouri? Eficienta energetica in birou permite reducerea acestui impact, valorificand mai bine resursele centrului de lucru pentru a reduce energia consumata si, prin urmare a economisi si a avea grija de mediu.

Intr-un birou mediu, aerul conditionat este responsabil pentru 40% din consumul de energie, echipamentele electronice 35%, iluminatul 20% si apa calda 5%. Pentru a avea un birou eficient din punct de vedere energetic, este necesar sa abordati initiativele pe care vi le propunem mai jos:

1. Revizuiti contractele de furnizare energie electrica

Revizuirea contractelor de energie electrica este unul dintre primele aspecte de care trebuie sa tineti cont. Dincolo de pret, este posibil ca alti furnizori sa ofere un plus de valoare, cum ar fi bonusuri de fidelitate sau alte facilitati. Totusi, de cand s-a liberalizat piata de energie electrica, s-ar putea sa gasiti un cost mai bun la un furnizor concurent.

2. Intocmiti un plan de eficienta energetica

Definirea unui plan cu actiuni si obiective concrete este esentiala pentru ca acesta sa nu ajunga sa fie doar un o idee cu bune intentii. Il puteti structura astfel:

Analiza
Ce include o analiza a consumului, un raport de revizie a instalatiei electrice, un raport privind detectarea punctelor de imbunatatire, un studiu de consum si modul de distributie, o evaluare a factorului uman si tendinta de a consuma mai mult decat este necesare pentru desfasurarea activitatii si o evaluare economica.

Obiective
Ele trebuie sa fie specifice, masurabile, realizabile, relevante si limitate in timp. De exemplu, un obiectiv ar putea fi sa reduceti consumul de energie cu 10% in termen de 6 luni.
Actiuni. In acest moment, sunt colectate toate actiunile care urmeaza sa fie realizate pentru indeplinirea obiectivelor, fie ca ele constau intr-o interventie in dotari si echipamente, fie ca au ca scop instruirea personalului.

Revizuire
Planul trebuie sa aiba o revizuire constanta a realizarii obiectivelor pe masura ce sunt implementate.

3. Promovati o schimbare a obiceiurilor la birou

Desi pare evident, faptul ca nu toata lumea stinge becul, electrocasnicele sau dispozitivele electronice pe care nu le foloseste, este una una din principalele provocari pentru a obtine eficienta energetica la birou.

Pentru a realiza acest lucru, este necesara formarea angajatilor in cultura economisirii si deseminarea beneficiilor pe care aceasta le poate aduce companiei si lor insisi. De asemenea, pot fi stabilite protocoale astfel incat fiecare angajat sa aiba clar definite responsabilitatile sale.

Cele mai comune comportamente din birou care pot fi transformate usor, sunt:

In ceea ce priveste administratia:

In sfarsit, cu siguranta sunt si alte sfaturi si idei de adaugat, important este sa incepem sa implementam imediat, fiecare dintre noi.