Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Romania nu va putea acoperi 20% din consumul de gaze din februarie

Ministrul Chisalita declara ca Romania nu va putea acoperi consumul de gaza din luna februarie, insa Ministrul Energiei nu isi pune deocamdata aceasta problema.

In cadrul Formululu Gazelor Naturale, organizat de Financial Intelligence si Asociatia Energie Inteligenta, Chisalita a declarat ca „Daca ne uitam pe site-ul Transgaz, vedem ca consumul de gaze in februarie a fost intre 76 si 78 de milioane de metri cubi pe zi in ultimii zece ani. Pe aceeasi pagina, vedem ca ce este rezervat pe aceeasi luna inseamna 46 de milioane, adica 32 de milioane de metri cubi nu exista in acest moment rezervate.

Dincolo de faptul ca 41% dintr-o potentiala cerere pe luna februarie nu exista, insumand toate capacitatile tehnice pe care le are in momentul de fata disponibile Transgaz vedem ca tot n-am avea 20% gaze pentru un astfel de varf, care a fost prezent in ultimii zece ani in Romania, asa cum arata datele Transgaz”.

In cadrul aceluiasi eveniment, secretatul de stat in Ministrul Energiei, Dl. George Niculescu, I s-a adresat aceeasi intrebare, daca consumatorii risca sa fie deconectati In cazul unor probleme cu alimentarea. Raspunsul a fost ca problemele cu gazele sunt iminente.

„Si in septembrie vedeam aceeasi estimare si pentru Q4 2021 si cu toate acestea am vazut ca s-au rezervat capacitati pe perioada lunara. Observ si eu o tendinta a importatorilor de gaze sa-si rezerve capacitatea nu cu mult timp inainte, trimestrial, la costuri mai mici, ci prefera sa faca lucrul acesta rezervand capacitate lunar, chiar daca pentru ei reprezinta un cost mai mare. Presupun ca aceasta strategie vine din dorinta lor de a-si maximiza preturile la gaze, iar in sensul acesta Ministerul Energiei nu are niciun fel de atributii de a interveni in relatiile comerciale”.

Romania traverseaza in acest moment cea mai dificila perioada din istorie pe piata gazelor naturale

Asa cum mentioneaza Ministrul Chisalita. El a spus ca „Aceasta din cauza suprapunerii nefaste intre capacitatea de a importa gaze in aceasta iarna, care din pacate este limitata, dupa cum vedem pe site-ul Transgaz, rezervarile de capacitate sunt reduse in acest moment si influentate de schimbarea fluxurilor de gaze in Balcani, dar ne confruntam si cu cele mai mari preturi care au existat vreodata in sectorul gazelor naturale din Romania si din Europa.

Din pacate, vestile nu sunt imbucuratoare pentru aceasta iarna. Pe diverse prognoze pe care le-am facut in ceea ce priveste evolutia pretului, exista scenarii potrivit carora la varf de consum, atunci cand cererea va deveni foarte mare, preturile ar putea ajunge intre 762 si 1.074 lei pe MWh”.

In concluzie, este recomandat sa ne pregatim si sa ne luam toate masurile de precuatie pentru a trece cu bine peste aceasta iarna insa si pentru urmatorii ani, care nu se prevad a fi mai buni.