Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Reteta pentru „energie complet regenerabila” din apa se apropie de realitate

O reducere semnificativa a nivelului de energie electrica necesara pentru a produce hidrogen din apa ar putea alimenta revolutia verde, cred oamenii de stiinta.

Generarea „energiei curate complet regenerabile”, din care apa ar fi singurul produs rezidual, este fezabila – iar oamenii de stiinta „gasesc” modalitatile exacte de realizare a acesteia, potrivit noilor cercetari.

Procesul este deja posibil si poate fi realizat folosind energia eoliana sau solara pentru a genera electricitatea necesara divizarii moleculelor de apa. Dar ideea este inca sa decoleze in mare masura, deoarece cantitatea de energie necesara din aceste resurse regenerabile pentru a produce hidrogen ramane foarte mare.

Cu toate acestea, noile cercetari sugereaza ca, in loc sa utilizam cantitati mari de energie regenerabila, acelasi rezultat poate fi obtinut prin utilizarea unei combinatii particulare de alte elemente ca catalizatori care conduc aceasta reactie.

Se stie deja ca elemente precum ruteniul sau iridiul sunt catalizatori foarte eficienti care pot imparti moleculele de hidrogen si oxigen in apa, dar sunt „prohibitiv de costisitoare” si prea putine pentru a fi utilizate la scara industriala.

In schimb, oamenii de stiinta au apelat la metode de calcul puternice si la modelarea chimica cuantica avansata pentru a veni cu combinatii de metale care ar putea conduce la reactia necesara.

Chimia cuantica este aplicarea mecanicii cuantice la sistemele chimice, in care intelegerea structurilor electronice si a dinamicii moleculare este esentiala.

Se remarca 3 metale, conform echipei de cercetare din UK. Este vorba despre crom, mangan si fier, despre care se crede ca sunt candidate deosebit de promitatori. „Mii de catalizatori care se bazeaza in jurul acestor componente cheie pot fi acum plasati intr-un vas de topire si evaluati pentru abilitatile lor pe masura ce vanarea combinatiei magice continua”, a spus echipa.

Oamenii de stiinta au avertizat recent ca cererile de energie pentru productia de hidrogen ar putea depasi cresterea resurselor regenerabile, ceea ce inseamna ca procesele infometate cu hidrogen ar putea declansa o cerere mai mare de combustibili fosili pe termen scurt, daca exista o crestere a cererii de hidrogen.