Comparator tarife energie electrica si gaze naturale
Europa se confrunta cu o volatilitate continua pe pietele sale angro de gaze, ceea ce provoaca ingrijorari in intreaga regiune ca o criza energetica ce ar putea fi pe cale sa se agraveze.
Pretul gazului in prima luna a hub-ului olandez, un etalon European pentru tranzactionarea gazelor natuale, a fost cu aproximativ 5% mai mare pana la ora 13 in urma cu cateva zile.
La ora Londrei, miercuri, saptamana trecuta, pretul a ajuns la 93.3 euro megawatt-ora. De asemenea, contractele pentru livarea in martie si aprilie au crescut tot cu 5% incepand de miercuri.
Intre timp, pretul European pentru ziua urmatoare a crescut la 94 de euro megawat-ora, potrivit datelor transmise de Reuters.
Tot in Europa, preturile in Germania au crescut miercuri cu peste 50% la energia de baza, in timp ce in Franta au cresuct cu 17% la inceputul tranzatiilor.
Aceasta vine dupa ce preturile de referinta ale gazelor europene au crescut cu 30% marti, pe fondul ingrijorarii legate de o iarna rece, stocurile scazute de gaze si faptul ca Rusia restrange aprovizionarea Europei.
Pe parcursul anului 2021, preturile angro la gaze in Europa au crescut cu peste 400%, stabilind noi recorduri.
„In ianuarie, pretul gazului si-a reluat ascensiunea, din nou cu perspectiva unei vremi mai reci care va determina cresterea cererii de incalzire si aprovizionare foarte, foarte scazuta din Rusia, in special prin doua conducte importante prin Polonia si Ucraina”, a mentionat Hansen, seful strategiei de marfuri la Saxo Bank.
„Este greu de spus daca Rusia mentine in mod deliberat livrarile din cauza intarzierilor aprobarii conductei Nord Stream 2 si a crizei la granita cu Ucraina. Dar evidentiaza politicile esuate de energie si stocare in Europa si Regatul Unit, ceea ce a lasat regiunea foarte dependenta de importurile de gaze, mai ales avand in vedere nivelul inca nesigur de generare de energie din surse regenerabile”.
Unii parlamentari europeni acuza Rusia ca este vinovata de aceste cresteri de pret, folosind acest instrument de intimidare pentru a obtine autorizatia de functionare a gazoductului Nord Stream 2. Rusia nu recunoaste aceste acuzatii si spune ca, prin cresterea exportului de gaze Nord Stream 2, costul va scadea in Europa la gazele naturale.