Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Premise CO2: companiile mari platesc pentru a putea polua – consecintele la factura

Din octombrie, pretul la energia electrica ar putea creste cu pana la 40%. Care este motivul acestui asalt fara precedent si este adevarat ca unul din motive este legat de premisele de emisie Co2?

Vom incerca sa explicam mecanismele care permit celor mai bogate companii sa polueze si sa transmita contribuabililor costurile mai mari.

Sfarsitul verii este deja un moment melancholic in sine. Anul acesta insa, risca sa devina pur si simplu dureror. Intr-adevar, de la 1 octombrie pretul la energia electrica si gaze va creste. Iar previziunile sunt cu adevarat sumbre. In aceste momente, ne concentram, inclusiv in mass media, doar asupra efectului sau cresterii, dar nu atat asupra cauze. Ce cauzeaza cresterea preturilor?

Daca pe de o parte reluarea productiei industriale mondiale dupa carantina impusa de Covid 19 este o veste buna, pe de alta parte are consecinte neplacute. De fapt, productia mai mare determina o cerere mai mare de materii prime si, cu aceasta, o crestere generalizata a preturilor.

Este foarte probabil ca in viitorul apropiat, publicul larg sa intre in contact cu Ets, un acronym pentru schema de comercializare a cotelor de emisii. In esenta, acestea sunt certificate de emisii de Co2 (cunoscute si cub numele de credite de carbon), care fac parte dintr-un sistem creat de Uniunea Europeana in incercarea de a limita emisiile de gaze cu efect de sera de catre state si interprinderi. Ciudat spus, insa chiar acesta este unul dintre motivele care imping pretul facturilor in sus. Pe scurt, functionalitatea este urmatoarea:

Prin urmare, in principiu sistemul ETS ar avea ca obiectiv limitarea emisiilor daunatoare. In practica, cel putin din ceea ce vedem, a facut posibila transformarea unei piete fizice intr-una financiara si, ca atare, supusa unor potentiale speculatii. Un sistem care, in esenta, spune ca poluarea este ilegala.

De ce ETS duce la cresterea facturilor

Modelul care duce la cresterea facturilor datorita ETS este usor deductibil:

La toate acestea, exista si alti factori. Unele tipice situatiei din Romania, altele rezultate dintr-o serie de circumstante care nu sunt in totalitate favorabile:

In cele din urma, problemele legate de dublarea conductei de gaz North Stream din Rusia au redus exporturile catre Uniunea Europeana.