OUG aprobata de guvern – compensare cantitativa pentru prosumatori pentru energia livrata in retea
Postat de: Ileana Buia ・
Ultima actualizare: 21 ianuarie 2022
In 30 decembrie 2021 a fost aprobata de guvern o Ordonata de Urgenta ce prevede modificarea Legii pentru stabilirea sistemului de promovare a energieie din surse regenerabile de energie.
Ministrul Energiei afirma ca “Era necesara adoptarea acestei OUG avand in vedere ca realizam si transpunerea in legislatia nationala a Directivei (UE) 2019/944 privind normele comune pentru piata interna de energie electrica”.
Modificarile aprobate prin OUG includ:
- – Primariile (UAT-urile) pot co – finanta extinderea retelelor de gaze naturale;
- – Prosumatorii (200 KW) vor beneficia de compensare cantitativa, iar furnizorii de energie electrica sunt obligati sa achizitioneze energia electrica, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrica in unitati de producere a energiei cu o putere instalata intre 200 kW si 400 kW;
- – Bransare gratuita la retelele de energie si gaze naturale pentru toti clientii casnici;
Ministrul Energiei, actualmente numit Virgil Popescu, a mai declarat ca “Ne dorim sa incurajam cat mai multi romani sa isi instaleze surse de producere a energiei electrice verzi si astfel sa fie compensati. Totodata, au fost realizate o serie de modificari mult asteptate legate de finantarea proiectelor de dezvoltare a retelelor de transport al energiei si gazelor naturale, dar si clarificari cu privire la costurile cu bransarea clientilor casnici. Adoptarea OUG-ului a fost o prioritate, inclusiv in programul de guvernare”.
Cele mai importante prevederi sunt urmatoarele:
- – Concedentul serviciului de utilitate publica de distributie a gazelor naturale/UAT poate decide extinderea zonei concesionate pentru una sau mai multe localitati apartinatoare unitatii administrative teritoriale din cadrul careia, pentru cel putin o localitate, serviciul a fost deja concesionat. Extinderea zonei concesionate se realizeaza prin act aditional la contractul de concesiune incheiat cu concesionarul din zona respectiva, act aditional ce se transmite catre ANRE in termen de 30 zile calendaristice de la semnare. Finantarea extinderii retelelor de gaze naturale se face, in principal, de catre concesionar din fondurile proprii, in limita planurilor anuale de investitii si prioritizate in conditii de eficienta economica.
- – Investitiile realizate de operatorii de distributie in conformitate cu prevederile prezentului articol reprezinta investitii in active reglementate, iar recuperarea acestora se realizeaza prin tarifele de distributie, conform reglementarilor ANRE.
- – Pentru extinderea serviciului de interes general de distributie a gazelor naturale autoritatile locale/alte institutii participa cu finantari de terta – parte inclusiv din bugetele locale, caz in care investitiile sustinute nu se remunereaza prin tarife reglementate.
- – Operatorul de distributie are obligatia sa asigure, in limita planurilor anuale de investii, finantarea si realizarea lucrarilor de modernizare/extindere a retelei electrice de distributie in vederea racordarii tuturor solicitantilor aflati in perimetrul concesionat, in conditii de eficienta economica. Operatorii de distributie intocmesc planurile anuale de investitii luand in considerare si solicitarile UAT privind planurile de dezvoltare regionala sau locala si de urbanism.
- – Prin exceptie de la prevederile alin. (3²) si in conformitate cu prevederile reglementarilor ANRE, solicitantii pot asigura finantarea lucrarilor de extindere a retelei electrice de distributie, urmand ca, la finalizarea lucrarilor, operatorul de distributie sa returneze suma cuvenita, intr-o perioada de timp stabilita, conform reglementarilor ANRE.
- – Pentru cererile de racordare si bransare ale solicitantilor, operatorul de distributie are obligatia ca, in conformitate cu reglementarile ANRE, sa elibereze solicitantului un aviz tehnic de racordare cuprinzand solutia tehnica de racordare. Solicitantul are dreptul de a alege liber orice operator economic autorizat de catre ANRE pentru proiectarea si executia racordarii si/sau bransamentului. Pentru asigurarea calitatii lucrarilor de executie si punerea in functiune a racordului/bransamentului, solicitantul sau operatorul economic desemnat de solicitant pentru proiectare/executie are obligatia incheierii unui contract de racordare cu operatorul de distributie. Punerea in functiune a racordului/bransamentului si montarea aparatelor/echipamentelor de masura se va realiza in termenele si conditiile prevazute de reglementarile ANRE.
- – In cazul clientilor casnici, la punerea in functiune a bransamentului, operatorul de distributie va rambursa solicitantului contravaloarea efectiva a lucrarilor de proiectare si executie a bransamentului, pana la o valoare medie a unui bransament, stabilita conform unei metodologii aprobate de ANRE. Activele rezultate ca urmare a lucrarilor de racordare intra in proprietatea operatorului de distributie de la momentul punerii in functiune, prin efectul prezentei legi, la valoarea rambursata clientului casnic. Aceste active sunt recunoscute de catre ANRE ca parte din baza de active reglementate de la data rambursarii integrale. In valoarea medie a bransamentului nu se includ costurile cu refacerea infrastructurii edilitare.
- – In cazul clientilor noncasnici, contravaloarea lucrarilor de racordare, inclusiv a celor de proiectare a racordului/bransamentului, realizate conform alin. (34), se suporta integral de catre acestia. Activele rezultate ca urmare a lucrarilor de racordare intra in patrimoniul operatorului de distributie de la momentul punerii in functiune, prin efectul prezentei legi, fara a fi recunoscute de ANRE ca parte din baza activelor reglementate.
Citeste articolul integral pe adevarul.ro
Împărtășește-l cu prietenii tăi!!