Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Motivele cresterii costului energiei electrice in Romania si cum pot romanii reduce factura

Preturile de pe piata angro a energieie electrice continua sa atinga noi recorduri in Romania si nu numai. Ce pot face, in acest caz, romanii casnici, pentru a reduce factura lunara?

Escaladarea preturilor din ultima perioada are un impact extrem de negativ asupra consumatorilor finali. Factorii externi sunt cei care declanseaza cresteri ale preturilor, care se anticipeaza ca vor urma o traiectorie ascendenta.

Iata un scurt ghid pentru a intelege ce se afla in spatele cresterii costurilor pe piata energiei electrice, in ciuda liberalizarii pietei din Romania.

De ce creste costul energieie electrice

Piata angro inregistreaza acum costuri record, istoric vorbind. Aceasta marcheaza suma platita de companiile care furnizeaza energie electrica gospodariilor si carora li se plateste factura. In prezent, exista pe piata din Romania cateva zeci de furnizori de energie electrica, in toate zonele tarii.

Furnizorii de energie electrica liciteaza, specificand ce vor sa cumpere si suma pe care sunt dispusi sa o plateasca, iar generatoarele citeaza cate energie au de vanzare si la ce pret. ANMRE ii corespondeaza si rezultatul este o suma fixata in intervalul de 24 de ore in ziua urmatoare. Pretul de inchidere este cel platit tuturor companiilor producatoare, chiar daca acestea poate genera electricitate mai ieftina.

Oferta de energie electrica provine din surse regenerabile si centrale nucleare, centrale termice pe carbune si centrale cu ciclu combinate. Acestia din urma utilizeaza combustibili fosili si, atunci cand acestia sunt solicitati la un moment dat, pretul lor creste.

De ce este mai scumpa producerea de energie electrica cu combustibili fosili?>

Pietele internationale de gaze stabilesc preturi foarte mari. Motivul este ca iarna trecuta, de exemplu, a fost mai rece decat de obicei in multe tari, inclusiv China, care au ramas fara gaz. Pentru a se pregati de iarna care urmeaza, trebuie sa isi completeze rezervele si, prin urmare, pretul a crescut semnificativ pe megawatt-ora (MWH).

Exista, de asemenea, costul eliberarii de dioxid de carbon (CO2) in cadrul sistemului de comercializare a emisiilor Uniunii Europene. Acest pret a crescut si anul acesta datorita deciziei de la Bruxelles de a incuraja reducerea emisiilor.

Cat timp vor ramane preturile ridicate?

Cei care deservesc la prezicerea tendintelor, indica faptul ca energia electrica va ramane scumpa o perioada indelungata. Daca luam pretul gazului ca indicator, expertii considera ca situatia actuala va continua pana cel putin in primul trimestru 2022.

De asemenea, valul de caldura chiar din aceasta perioada, septembrie fiind, creste cererea de aer conditionat, in timp ce mai putin vant, inseamna mai putina energie eoliana. Tendinta ascendenta actuala posibil sa se incheie o data cu scaderea temperaturilor de afara.

De ce sa inchei un contract de energie electrica cu un Furnizor

In Romania, de la 1 ianuarie 2021, piata energieiei electrice s-a liberalizat. Acest lucru inseamna ca toti consumatorii se pot abona la furnizorii de pe piata care ofera cel mai mic pret si sa semneze un nou contract.

Tariful reglementat de compania furnizoare este indexat in piata angro si, prin urmare, pretul fiecarui kilowatt oscileaza in functie de piata. Piata angro are, de asemenea, un impact asupra altor articole din piata care depind de consum.

Ce se intampla daca nu ai un contract semnat cu un furnizor

Daca nu ati semnat un contract de furnizare energeia electrica cu un furnizor din piata, acest lucru va poate afecta costul facturii lunare. De ce? Asta nu inseamna ca vi se intrerupe energia electrica, ci pur si simplu beneficiati de oferta generala a furnizorului curent, care nu se afla intr-un contract preferential. Iar pretul per kW poate oscila de la o luna la alta. In cazul unui contract semnat insa, costul va fi fix pe toata perioada contractuala, indiferent de oscilatii.

Analistii energetici spun ca, in fata unor cresteri semnificative pe termen lung, companiile de furnizare energie electrica sunt obligate, in cele din urma, sa mareasca pretul.

In plus fata de consum, exista si alte taxe adaugate pe factura. Factura final ava include: pretul propriu zis al energiei active, tarifele de rețea (transport si distribuție a enegiei electrice), contributia de cogenerare, certificatele verzi, acciza si apoi TVA.

Cum putem reduce factura la energia electrica

Exista cateva masuri de precautie pe care consumatorii le pot aplica pentru a reduce consumul lunar la energia electrica. Solutia generala este ca oamenii sa isi adapteze obiceiurile generale astfel incat sa economiseasca energie.

Am scris aici despre o serie de sfaturi cu privire la economia la energie si ce aparate din orice gospodarie sunt cei mai mari consumatori.

De asemenea, semnarea unui contract cu un furnizor de energie electrica din piata libera, pentru cei care inca nu au semnat unul, este primul pas preliliminar. Pe economielaenergie.ro poti compara rapid si simplu cele mai bune oferte din zona ta si sa semnezi contractul cu furnizorul ales direct online!