Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Modul in care becurile cu LED ar putea acoperi parte din cresterea costului la energie

Sunt anuntate cresteri masive ale costurilor la energia electrica incepand cu aceasta toamna. Este efectiv o criza de energie la nivel global.

Indiferent de motivele care stau la baza acestei cresteri, preturile mai mari la factura de energie electrica nu sunt o bucurie pentru consumatorii casnici. Cu toate acestea, exista anumite stimulente pentru a economisi energia din locuinta.

Cat ati putea economisi folosind doar becuri LED?

Una dintre cele mai simple modalitati de a economisi energie este trecerea intregii locuinte la lecuri cu LED-uri. In timp ce costul initial este mai mare decat majoritatea becurilor traditionale, calitatile lor de economisire a energiei inseamna ca unele gospodarii ar putea acoperi complet cresterea facturilor la energie, doar prin simpla schimare a becurilor cu cele LED.

Pentru a afla cat de mult ar puta economisi o gospodarie cu consum mediu la facturile de la curent am comparat costul trecerii la becuri led de la becuri cu incandescenta. Exemplul se bazeaza pe o casa cu doua dormitoare, cu 8 corpuri de iluminat in principalele incaperi.

Studiul demonstreaza ca ati putea economisi 15-20 de lei lunar doar prin schimbarea becurilor cu LED-uri. Desigur, mai pot exista in locuinta si alte surse de iluminat precum lampile de birou sau iluminatul exterior, unde, daca si acestea ar folosi becuri LED, economiile ar fi chiar mai mari.

Bineinteles, acest exemplu nu reflecta fiecare gospodarie, dar demonstreaza potentialul semnificativ de economisire.

Prin urmare, economia totala pentru trecerea la becurile cu LED ajunge la cateva sute de lei anual. Daca economisim din fiecare cate putin, reducerea va fi semnificativa, astfel incat nu vom mai resimti foarte puternic cresterea costului la energie electrica.