Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Liberalizarea pietei energiei electrice

Liberalizarea pietei energiei electrice este procesul prin care orice companie interesata de sector este libera sa produca, sa cumpere si sa vanda electricitate catre clientul final. In termini practici, aceasta inseamna ca, consumatorii pot alege in mod liber furnizorul de energie electrica.

Liberalizarea pietei energiei electrice de la 1 ianuarie 2021 a dus la abolirea drepturilor exclusive pe piata energiei electrice detinute de singura companie de stat. Trecerea de la monopolul de stat la privat s-a facut brusc si aproape 50% dintre consumatorii casnici romani inca nu au semnat un contract de energie electrica de pe piata liberalizata.

Liberalizarea pietei energiei electrice pentru consumatorii casnici

Incepand cu ianuarie 2021, utilizatorii casnici au fost obligati sa treaca pe piata liberalizata. Cei care nu au facut asta, primesc in continuare facturi de la compania curenta, insa nu beneficiaza de cea mai buna oferta de pe poata, datortia fluctuatie pretului.

Pentru a intra pe piata libera, este suficient sa semnati un contract cu un furnizor de energie electrica, care sa indeplineasca criteriile cautate, dupa cel mai bun pret si seriozitate in emiterea facturilor la termen, procesarea platilor si toate detaliile pentru o utilizare in parametrii normali.

Avantajele liberalizarii pietei energiei electrice

Primul mare avantaj al liberalizarii este prezenta gratuita a ofertelor la energia electrica, care sunt mai ieftine decat cele reglementate. Un alt avantaj al pietei libere este reprezentat de posibilitatea de a alege un singur furnizor de energei electrica, care nu exista inainte de liberalizare. Mai mult decat atat, sa tinem cont de faptul ca respectivul furnizor poate oferi o serie de servicii suplimentare, oferte last minute, reduceri si programe de loialitate care pot contribui la cresterea marjei de economi.

Cum se face tranzitia catre piata libera

Pentru a semna un contract nou, trebuie doar sa contactati furnizorul ales si sa completati o serie de date solicitate. Compania aleasa se va ocupa de toate actele birocratice. Tranzitia catre piata libera este complet gratuita iar contractul poate fi anulat daca te razgandesti, in termen de 14 zile daca acesta a fost semnal online.

Poti alege online, direct de pe economielaenergie.ro cea mai buna oferta, care sa combine transparenta si pretul fix blocat pe 12 luni, cu confortul de a primi facturarea lunara si de a putea gestiona alimentarea cu energie electrica fara surprise la facturare.