Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Guvernul schimba legea de plafornare a preturilor, dupa ce furnizorii au declarat ca nu mai au fonduri

O noua Ordonanta de urgent ava modifica legea referitoare la plafonarea preturilor si compensarea facturilor. Teoretic, efectele asupra furnizorilor vor fi diminuate, deoarece statul le va da inapoi diferenta dintre preturile efectiv platite si cele plafonate, in fiecare luna in care se aplica legea plafonarii.

Care este legea actuala privind plafonarea preturilor

Mecanismul compensarii si plafonarii face parte legii 259/2021 care modifica o OUG mai veche, 118 din 2021. Acolo se impun preturi maxime de vanzare catre anumite categorii de consumatori, de 250 de lei/MWh la gaze naturale (pretul marfii gaz) si de 525 de lei/MWh la energie electrica. Statul ar fi trebuit sa acorde furnizorilor diferenta dintre pretul lor de achizitie (mai mare) si pretul plafonat cu care se vinde obligatoriu energia.

Plafonarea se aplica pe perioada lunilor de iarna, adica 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, insa aceasta lege era evidenta ca pierdere pentru furnizori. De ce? Deoarece aceasta prevede faptul ca furnizorii nu primesc diferena dintre pretul real platit pe gaz si energie in piata si pretul plafonat, vandut spre consumatori, ci diferenta dintre pretul mediu al perioadei 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 si pretul reglementat pentru consumatori.

Altfel spus, daca un furnizor inregistreaza costuri mai mari de achizitie decat media stabilita, el nu primeste de la stat diferenta dintre medie si pretul plafonat, ci este pierderea lui.

Care va fi noua lege privind plafonarea preturilor

“Se propune modificarea art. 7 pentru a se asigura raportarea plafonului maxim la un pret de achizitie care include intreaga cantitate de energie electrica/gaze naturale achizitionata pentru a fi livrata in lunile perioadei noiembrie 2021 – martie 2022.

Acest lucru este necesar avand in vedere faptul ca pretul de achizitie aferent unei luni trebuie sa reflecte costul intregii cantitatii de energie achizitionata si livrata in aceea luna indiferent de momentul achizitiei. Impunerea arbitrara a unei perioade in care s-au realizat/se realizeaza achizitii, precum 01.04.2021-31.03.2022 asa cum este stabilit in prevederile in vigoare nu este in concordanta cu realitatea achizitiilor asa cum au fost realizate.

Se elimina de asemenea incertitudinea cu privire la determinarea unui pret mediu pe o perioada limitata la o data viitoare (31.03.2022), avand in vedere imposibilitatea de a cunoaste preturile pentru achizitiile realizate in viitor cu impact asupra determinarii unui pret mediu”.

Documentele justificative trebuie prezentate lunar la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei de catre furnizorii de energie electrica si gaze naturale, pentru a primi diferenta de pret.