Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Europa in pana de curent? Austria pregateste un blackout

In ultimele zile apare tot mai des pe internet un fake news cu privire la faptul ca Europa ar putea ramane in pana de curent pentru cel putin doua saptamani. “Ar trebui sa avem in casa mancare pentru cel putin doua saptamani. In special alimente cu termen de valabilitate lung. Orez, paine integrala, nu uitati de apa, lapte praf” a declarat Ministrul Apararii din Austria, care sustine ca ar putea aparea o pana de curent nu doar in Austria, ci in intreaga Europa.

In acest sens, se pregatesc de o demonstratie de blackout, care invata cetatenii cum sa supravietuiasca in caz de o pana de curent. De asemenea, acesta ii sfatuieste pe oameni sa se aprovizioneze cu radio, baterii si sa aiba tot timpul combustibil in masina.

Blackout este, de fapt, o campanie de constientizare, cu sloganul “Ce sa faci cand totul se opreste” si are ca scop constientizarea populatiei cu privire la masurile pe care sa le ia atunci cand nu mai este electricitate.

Aceasta campanie ofera sfaturi despre achizitia alimentelor suficiente pentru cateva zile, lumanari, conservuri, baterii si multa apa potabila. De asemenea, o alta masura utila ar fi sa colaboreze vecinii intre ei pe cat de mult posibil, alaturi de prieteni si familie.

“Actuala criza a gazelor confirma un mesaj… despre fragilitatea echilibrelor pietei energetice si riscurile legate de accelerarea tranzitiei energetice si descurajarea energiei traditionale” a declarat Vladimir Putin pentru Forumul Economic Euroasiatic de la Verona.

In cadrul unei conferinte de energie de la Verona, Igor Secin, apropiat al lui Vladimir Putin, spune ca investitiile globale in petrol si gaze din acest an vor fi la jumatate fata de nivelul din 2014, lasand sa se vada gradul de opozitie al puternicului sector energetic rus la tranzitul rapid la energia regenerabila. Acest subiect va fi discutat si la summitul ONU care va incepe duminica in Scotia, scrie Reuters.

Exercitiul de blackout in Austria urmeaza sa aiba loc pe data de 12 noiembrie, la care vor lua parte fortele armate si reprezentanti ai Ministerului de Interne. In cadrul acestui exercitiu se va testa viteza de reactie a autoritatilor si se vor dezbate strategii de remediere a situatiei.

„Din moment ce in reteaua electrica europeana au aparut mai multe intreruperi in ultima perioada, vrem si trebuie sa ne pregatim pentru un astfel de eveniment. Cunostintele pe care le vom obtine in urma acestor exercitii ne vor ajuta sa stabilim un plan in caz de dezastru”, a spus Günther Platter, citat de Tiroler Tageszeitung.

„Expertii se asteapta ca un astfel de eveniment (o pana majora de curent) sa aiba loc in urmatorii cinci ani (…). Cel mai important lucru este sa ramaneti calmi. Pregatiti-va din timp si actionati cu atentie”, se arata in mesajul oficialilor din Austria.

Desi oricand pot aparea incidente, reteaua electrica europeana interconectata este stabila, functioneaza in momentul de fata in parametri optimi, iar autoritatile europene nu au atras atentia oficial asupra vreunui pericol concret care sa afecteze continentul in viitorul apropiat.