Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Draga mea factura, cat mai poti creste?

In luna octombrie, specialistii prognozeaza o crestere foarte mare la preturile la energia electrica,o crestere brusca cu pana la 40% pe piata angro, nemaivazuta pana acum. Iata ce putem face pentru a acoperi majorarea.

Ce se intampla acum pe piata energiei? Care este motivul cresterii costului si cum ne afecteaza in mod direct?

Cine sunt consumatorii afectati de cresterea facturii

Consumatorii afectati de aceasta crestere sunt cei care se afla pe piata agro, cei care nu au trecut de la 1 ianuarie 2021 si in tot decursul acestui an pe piata liberalizata. Preturile la energie electrica sunt actualizate la fiecare 3 luni si acestea se vor modifica incepand cu 1 octombrie.

Prin urmare, consumatorii care au semnat un contract cu un furnizor de energie electrica pe o anumita perioada, vor avea costuri fixe lunare, fara sa fie afectati de cresterea costului din piata angro.

Cum sa evit o crestere brusca la factura de la 1 octombrie

Raspunsul este foarte simplu: alegeti astazi oferta de la un furnizor local si semnati contractul pentru a ingheta pretul pe perioada stabilita. Trecerea este gratuita, totul se poate face online si in acest interval de timp nu veti avea intreruperi la energia electrica. In acest caz, veti avea un cost lunar mai mica la facura, in ciuda cresteri preturilor de pe piata angro.

Motivele reale ale cresterii pretului energiei

Pretul PUN, Pretul unic national, de referinta al bursei nationale de energie electrica, s-a triplat de la inceputul anului, batand toate recordurile. Aceasta criza nu se manifesta doar in Romania, ci este la nivel european.

De ce este legat pretul energiei electrice de cel al gazului? Costurile de productie ale centralelor de gaze sunt cele care stabilesc efectiv pretul pe piata, deoarece este ultima faza de a produce energia necesara pentru a satisface cererea.

De ce a crescut pretul gazelor naturale?

Mai exact, exista mai multi factori economici care au condus la acest salt inainte in preturile gazelor naturale:

Iarna bate la usa si odata cu aceasta, cresterea obisnuita a cererii datorita incalzitoarelor care vor fi in curand pornite in case si nu numai.

Ce legatura au creditele de carbon si sursele regenerabile de energie?

Piata energiei este complexa si acesti doi factori se reflecta si in facturile tuturor. Printre motive, pe langa gaz, s-a vorbit si despre cresterea costului creditelor de carbon (mecanismul de compensare a emisiilor de CO2), care a contribuit la crestere, dar cu un impact minor si mai ales concentrat pe prima parte a anului si deja reflectata in ratele pentru perioada respectiva.

Cresterea anuntata a facturii la electricitate nu se datoreaza„ impingerii ”verzi” a pietei energiei. Din pacate, sursele regenerabile de energie cantaresc inca prea putin in mixul de productie, in timp ce stimulentele au mica pondere. Totusi au ramas stabile in ultimii ani, asa ca nu explica cresterea facturilor.

In acest moment, cresterile pot fi legate de o furtuna perfecta pe pietele gazelor:

Cu siguranta, aceasta criza nu va dura pentru totdeauna, ramane insa de vazut cat vor mai fi costurile atat de ridicate.