Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Despre importanta energiei electrice

Energia electrica este necesitatea de baza pentru dezvoltarea economica a unei tari. Multe functii necesare vietii actuale nu mai pot fi active daca nu exista furnizare de energie electrica. Este practic imposibil de estimat magnitudinea reala a rolului pe care l-a jucat energia electrica in construirea civilizatiei actuale.

Disponibilitatea unei cantitati uriase de energie in timpurile moderne a dus la o zi de lucru mai scurta, la o productie agricola si inductriala mai mare, la o dieta mai sanatoasa si mai echilibrata si la facilitate de transport mai bune.

De fapt, exista o relatie stransa intre energia utilizata de fiecare persoana si nivelul sau de viata. Cu cat consumul de energie pe cap de locuitor este mai mare intr-o tara, cu atat este mai ridicat nivelul de trai al oamenilor.

Energia exista sub diverse forme in natura, dar cea mai importanta forma este energia electrica. Societatea moderna depinde atat de mult de utilizarea energiei electrice, incat aceasta a devenit o parte integranta a vietii noastre.

Importanta energiei electrice

Energia poate fi necesara ca lumina, caldura, ca putere motrice etc. Progresul actual in stiinta si tehnologie a facut posibila transformarea energiei electrice in orice forma dorita. Acest lucru a oferit energiei electrice un loc de mandrie in lumea moderna. Supravietuirea intreprinderilor industriale si a structurilor noastre sociale depinde in primul rand de costul redus si furnizarea neintrerupta de energie. De fapt, progresul unei tari se masoara in termeni de consum pe cap de locuitor de energie electrica.

Energia electrica este superioara tuturor celorlalte forme de energie din urmatoarele motive:

➜ Forma convenabila

Energia electrica este o forma foarte convenabila de energie. Poate fi usor transformat in alte forme de energie. De exemplu, daca dorim sa transformam energia electrica in caldura, singurul lucru de facut este sa trecem curentul electric printr-un fir de rezistenta ridicata, de exemplu, un incalzitor. In mod similar, energia electrica poate fi convertita in lumina (de exemplu, bec electric), energie mecanica (de exemplu, motoare electrice) etc.

➜ Control usor

Masinile actionate electric au pornire, control si functionare simple si convenabile. De exemplu, un motor electric poate fi pornit sau oprit prin pornirea sau oprirea unui intrerupator. In mod similar, cu aranjamente simple, viteza motoarelor electrice poate fi variata cu usurinta in intervalul dorit.

➜ Flexibilitate mai mare

Un motiv important pentru preferinta energiei electrice este flexibilitatea pe care o ofera. Poate fi transportat cu usurinta dintr-un loc in altul cu ajutorul conductorilor.

➜ Pret redus

Energia electrica este mult mai ieftina decat alte forme de energie. Astfel, este in general economic sa se utilizeze aceasta forma de energie in scopuri domestice, comerciale si industriale.

➜ Conditii favorabile

Energia electrica nu este asociata cu fum, fum sau gaze otravitoare. Prin urmare, utilizarea sa asigura curatenie si conditii sanatoase.

➜ Eficienta ridicata a transportului

Consumatorii de energie electrica sunt in general situati destul de departe de centrele de productie a acesteia. Energia electrica poate fi transmisa convenabil si eficient de la centrele de generare catre consumatori cu ajutorul conductoarelor aeriene cunoscute sub numele de linii de transport.