Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

De ce, astazi, merita sa va schimbati furnizorul de energie electrica?

In al treilea trimestru al anului 2021, pretul energiei electrice si a gazului a crescut simtitor. Anul trecut, efectul indirect al Coronavirus asupra facturilor a fost evident: in al doilea trimestru al anului 2020 am avut o scadere brusca a pretului la electricitate si gaz. Scaderea a continuat apoi pana in octombrie 2020, cand recuperarea consumului de energie a dus la o prima crestere a costului materiilor prime.

De la inceputul anului 2021, preturile pietei pietei libere a crescut cu cateva puncta procentuale atat in primul, cat si in al doilea trimestru. Insa cea mai recenta crestere este semnalata din octombrie 2021, atat pentru factura la electricitate cat si pentru factura la gaz.

Aceasta crestere o suporta toti romanii care nu au semnat un contract cu un furnizor de pe piata libera si se afla inca pe piata angro cu serviciul de electricitate.

Cauzele cresterii facturii de energie electrica

Cresterea preturilor materiilor prime au crescut din doua motive principale:

Toate acestea au dus la o crestere a pretului cu pana la 50% comparativ cu al doilea trimestru al anului 2021. Efectul concret a fost cresterea cu 21% a pretului materiei prime energetice si doar reducerea altor taxe a compensat aceasta crestere extraordinara.

Merita sa va schimbati furnizorul de energie electrica?

Ponderea procentuala a materiei energetice, adica componenta care variza atunci cand va schimbati furnizorul, este mai mare decat inainte.

Raspunsul este insa da. Trecerea curentului electric de pe piata angro pe piata libera este mai avantajoasa. In acest fel, o sa va blocati pretul pentru minim 1 an, veti avea un pret fix la factura, in functie de consum, evident, indiferent cat de mult o sa creasca pretul pe piata angro.

Pe economielaenergie.ro puteti compara cele mai bune oferte la energie electrica, alegand furnizorul care vi se potriveste cel mai bine nevoilor de consum casnic.