Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

De Ce Nu Se Încălzește Caloriferul Și Cum Se Aerisesc Caloriferele? Ghid Complet 2023

Sfârșitul perioadei de vară aduce cu ea scăderile tot mai mari de temperatură, iar de-ndată ce aceste temperaturi scăzute se instalează, suntem tot mai dornici să avem o temperatură optimă în caloriferele din locuințele noastre.

Așadar, începem pregătirea locuințelor pentru sezonul rece, prin verificarea centralei și aerisirea caloriferelor.

Dacă te afli în sezonul rece și observi că nu se încălzesc toate caloriferele, cu siguranță te gândești la faptul că trebuie să aerisești caloriferele. 

Totuși, ce facem dacă nu știm cum se aerisesc caloriferele? Trebuie să chemăm un instalator sau un meșter care se pricepe la aerisitul caloriferelor?

În acest articol, dorim să îți prezentăm cele mai frecvente motive pentru care caloriferele nu se încălzesc, dar mai mult, să te ajutăm să înțelegi cum se aerisesc corect caloriferele și să aflii și alte motive pentru care caloriferele nu se încălzesc!

Ce să faci înainte de a începe aerisirea caloriferelor?

Ești în locul potrivit în caz că nu știi cum se aerisesc caloriferele. Pentru a fi sigur că motivul pentru care caloriferele nu se încălzesc este redat de faptul că trebuie să aerisim caloriferele, trebuie să parcurgi câteva verificări de bază.

Aerisirea caloriferelor este o operațiune simplă, care poate fi făcută cu ușurință, prin respectarea unor pași pentru a fi sigur că vei face o aerisire corectă a acestora.

Înainte de a trece la treabă, trebuie sa aveți la îndemână câteva instrumente necesare, cum ar fi: 

Iată cum se aerisesc corect caloriferele:

 1. Asigură-te că ai oprit centrala termică
  Asigură-te că primul lucru pe care îl faci este să oprești centrala termică pentru a nu întâmpina probleme pe măsură ce aerisești caloriferele.

 2. Pune un vas sub robinet pentru colectarea apei
  Sub calorifer, în dreptul ștuțului aerisitor, așezați un vas pentru colectarea apei care urmează a fi evacuată.

 3. Deschide robineții și asigură-te că sunt orientați cu gaura în jos
  Cu ajutorul unei șurubelnițe sau a cheii de aerisit, deschideți robinetul de aerisire. În acest moment, apa va începe să iasă din calorifer.

  Robinetul de retur trebuie deschis treptat, atunci când apa începe să curgă cu aer, pentru a putea elibera presiunea din calorifer. Vă veți da seama ca aerul a fost eliberat în totalitate atunci când apa va curge lin.

  În final, în momentul în care apa curge lin, robinetul de aerisire va trebui închis pentru a putea echilibra presiunea. După acest pas, trebuie să deschideți și robinetul de tur la maxim. În acest moment aerisirea caloriferului este făcută cu succes.

cum se aerisesc caloriferele

Cum verificăm dacă aerisirea caloriferelor este făcută corect?

Pentru a vedea dacă aerisirea caloriferelor a fost făcută în mod corect, va trebui pornită centrala termică, apoi să verificați următoarele lucruri:

Aerisirea caloriferelor este o operațiune care ajută, în primul rând la funcționarea optimă a întreg sistemului de încălzire, dar mai mult, reprezintă și o metoda de economisire, deoarece caloriferele aerisite consumă mai puțin.

Alte probleme pentru care nu se încălzesc caloriferele corect

În situația în care, după aerisirea caloriferelor, observi că totuși, caloriferele nu se încălzesc complet (caloriferul se încălzește doar sus sau nu se încălzește jos), atunci ar putea fi un alt motiv care cauzează această problemă.

1. Presiunea din centrala termică este prea scăzută

Atunci când dețineți o centrală termică, se poate întâmpla ca uneori, caloriferele să rămână reci. De aceea, în acest caz, trebuie verificat, dacă presiunea apei din centrală este una optimă. 

Presiunea centralei trebuie să fie cuprinsă între 1 și 2 bari. Dacă presiunea înregistrată este mai mică de un bar, este posibil ca acesta să fie problema din cauza căreia centrala nu încălzește caloriferele. 

Pentru a putea remedia această problemă poți să parcurgi următoarele etape:

Pasul 1

Caută robinetul de încărcare a instalației cu apă (de regulă este situat sub centrală), după care trebuie să-l deschizi, astfel încât sistemul de încălzire să se aprovizioneze cu apă de la rețea. În acest moment vei putea auzi cum apa intră în centrală.

În tot acest timp, este bine să monitorizezi manometrul de pe partea frontală a centralei, deorece cum spuneam, presiunea din centrală trebuie să ajungă la 1,4 – 1,5 bari.

Pasul 2

Asigură-te că centrala este oprită pentru a te asigura că instalația se răcește.

Pasul 3

În final, robinetul se închide, astfel încât fluxul de apă să fie întrerupt

2. Caloriferul se încălzește doar sus (nu se încălzește în partea de jos)

După ce ai făcut aerisirea caloriferului, o problemă des întâlnită este situația în care caloriferul se încălzește doar sus. Atunci când punem mâna în partea de jos, observăm caloriferul rece.

Aerul acumulat în calorifere este principala cauză pentru care acestea nu funcționează cum trebuie. Datorită faptului că pe timpul verii instalația termică este oprită, pot apărea pierderi de apă la diverși robineți sau îmbinări. 

Aceste pierderi nu le putem vedea, iar în locul în care a fost apă, rămâne aer iar aerul nu se încălzește la fel ca apa. În acest caz, aerisirea caloriferului este soluția, iar dacă ai făcut-o deja, asigură-te încă o dată că ai scos tot aerul din calorifer.

Dacă se întâmplă des să observi că intră aer în calorifer, motiv pentru care acesta nu se încălzește sus sau jos, atunci trebuie să identifici pe unde intră aerul pe circuit și să remediezi problema.

3. Depunerile de nămol sau de impuritățile depuse în instalație

În cazul în care suntem norocoși și nu sunt depuneri grave de nămol și impurități în instalație, pentru a elimina această problemă putem încerca două modalități:

Putem folosi substanțe de curățare a nămolului și a magnetitei care curăță instalația în interior. Această substanță trebuie lăsată timp de 2-3 săptămâni, după care trebuie eliberată apa și curățată instalația.

Dacă problema persistă, putem încerca alte alternative:

4. Robinetul termostatic nu funcționează corect

Uneori robineții termostatați se mai pot bloca, ceea ce determină faptul că încălzirea radiatorului nu va mai funcționează corect, ceea ce va face ca uneori caloriferul să fie rece în unele părți sau chiar în totalitate.

Același lucru poate fi și cauza probleme atunci când observăm că țevile sunt calde, iar caloriferul rămâne rece.

Ce facem în cazul în care caloriferul nu se încălzește în totalitate?

Pentru a remedia această problemă, mergem la robinetul termostatic de pe calorifer și urmăm următorii pași:

Dacă în continuare caloriferul rămâne rece, putem încerca încă o soluție aplicată robinetului termostatic:

5. Robinetul de retur este închis

Aflat în partea opusă robinetului care eliberează aerul, robinetul de retur trebuie să fie deschis pentru a asigura funcționarea corectă a caloriferului. Astfel, asigură-te că acest robinet este deschis.

6. Echilibrarea hidraulică (atunci când nu se încălzește ultimul calorifer)

De ce nu se încălzește ultimul calorifer sau de ce se încălzește greu? În unele cazuri, atunci când este vorba de o instalație mai lungă, observăm că nu se încălzește ultimul calorifer. 

Dacă vă aflați în situația în care aveți unul sau mai multe calorifere care nu se încălzesc și sunt la capătul circuitului de încălzire, poate să fie o problemă de echilibrare  hidraulică. 

Echilibrarea hidraulică mai este cunoscută drept echilibrare termodinamică și se referă la reglarea debitului de apă prin calorifere pentru a asigura distributia căldurii uniform.

Cum se face o echilibrare hidraulică dacă ultimul calorifer nu se încălzește?

În unele cazuri, se poate face o echilibrare termică hidraulică simplă, care presupune următorii pași:

Această procedură va ajuta instalația să trimită mai mult debit la ultimele calorifere, ceea ce va face ca acestea să se încălzească mult mai bine. 

Tot nu funcționează?

Cu toate acestea, dacă nu ești adeptul de a face lucrurile pe cont propriu, îți recomandăm să apelezi mereu la ajutorul unor profesioniști în domeniu. 

Verificarea instalației termice te poate scuti de cheltuieli în plus și neplăceri pe timp de iarnă.

Pregătirea din timp a instalației termice este o practică bună care ajută instalația de căldură să funcționeze corect pe timp de iarnnă, creând astfel o temperatură optimă în calorifere.