Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Cum sa alegi un boiler electric de apa calda pentru uz personal

Orice locuinta are nevoie de apa calda pentru uz personal. Motivele necesitatii unui boiler electric pot fi multiple: fie s-a defectat cel vechi, fie doriti sa folositi o alta metoda de incalzire a apei, fie sunteti intr-un oras in care centrala s-a defectat si nu aveti caldura si apa calda, nevoi esentiale.

Va prezentam cateva caracteristici principale ale unui boiler electric pentru locuinta personala si care sunt caracteristicile sale tehnice si recomandarile noastre pentru un consum de energie redus.

La ce ar trebui sa fii atent atunci cand cauti un boiler electric?

Ca in cazul oricarui aparat sau echipament pe care il cumparam, ar trebui sa alegeti un model sau altul, in functie de circumstantele personale. Iata ce trebuie sa ai in vedere:

Capacitatea rezervorului boilerului

In functie de numarul de persoane care locuiesc in care si de obiceiul de consum, ar trebui sa alegi un boiler cu mai multi sau mai putini litri. De asemnea, trebuie avut in considerare debitul de apa calda, daca ai nevoie de mai multa apa la anumite ore sau daca mai multe persoane consuma apa in acelasi timp. Este esential sa tineti cont de acest lucru pentru a economosi timp de asteptare pana cand boilerul incalzeste din noua toata apa, ceea ce inseamna un consum mai mare de energie.

Duritatea apei

Un alt criteriu de luat in considerare este tipul de apa din zona in care locuiti, adica duritatea apei. Pentru locurile in care apa are mult calcar, se recomanda folosirea unui termos cu elemente de incalzire invelite. Acestea nu sunt direct in contact cu apa si, prin urmare calcarul nu impiedica rezistenta. De cealalta parte, avem rezistente blindate. Pentru zonele cu apa dura, acest tip nu este recomandat, deoarece se deterioreaza inainte de a intra in contact direct cu calcarul. Totusi, aceste rezistente se incalzesc mai repede deoarece transmit caldura direct apei.

Locul de plasare

in functie de spatiul in care sa instalezi termosul, trebuie sa vezi daca alegi montarea orizontala sau verticala. De obicei, boilerele electrice necesita mai mult spatiu si rareori poate fi mascat intr-un dulap. Indiferent de alegere, este indicat ca boilerul sa fie amplasat cat mai aproape de locul in care este folosit cel mai des, pentru a evita racirea apei pe distanta parcursa. Instalatorii  iti vor recomanda care este cel mai bun loc de amplasare din casa pentru o performanta optima si pentru a evita defectiunile nadorite.

Exista si alte detalii de avut in vedere de care ar trebui sa tineti cont. Exista boilere electrice pe piata care va permit sa reglati temperatura apei sau sa fixati o temperatura constanta. Un alt aspect de luat in considerare este eficienta energetica. Un boiler mai vechi, de obicei are o eficienta energetica mai scazuta, in timp ce un boiler model mai nou, are o eficienta energetica mai buna.

Avand in vedere aceste criterii de selectie, acum poti alege un boiler de apa calda potrivit pentru locuinta ta.

Cum reduci consumul de energie la un boiler electric?

Orice boiler electric are un consum electric semnificativ, motiv pentru care recomandam sa: