Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Criza energetica a pietei: ce se intampla in acest moment

Odata cu cresterea preturilor la energia electrica si gaz, si guvernul se pregateste sa ia masuri pentru a opri fenomenul si pentru a ajuta consumatorii casnici sa isi plateasca facturile.

Dar care sunt cauzele acestei crize pe piata energiei? Incepe de la solicitarea unor importuri mai mari de materii prime, precum si de la prezenta unor piete externe mai convenabile pentru producatori.

Odata cu aceasta crestere, guvernul incearca sa amortizeze cresterea preturilor la electricitate si gaz, dar care este cauza acestei cresteri foarte mari a preturilor care a dus la un cost record fata de ultimii ani? La ce vor duce preturile mai mari ale facturilor in viitor? Acest lucru nu are legatura cu liberalizarea pietei de energie electrica la inceputul anului.

Liberalizarea pietei de energie electrica este un lucru bun pentru Romania, deoarece contractul semnat cu un furnizor de pe piata libera are sarcina de a garanta, pe durata contractului, cantitatea necesara de materie prima pentru nevoile consumatorului final, obtinand un castig avantajos din punct de vedere economic din achizitionarea de energie electrica si gaz comparativ cu pretul final oferit consumatorilor. Consumatoul insa nu este afectat pe perioada contractului de marirea pretului, ci el beneficiaza de un pret fix.

Pentru a acoperi potentialele varfuri ale pretului energiei, furnizorii cumpara, in general, surplus de energie electrica. Cu toate acestea, disponibilitatea actuala in scadere a energiei nu permite multor jucatori de pe piata sa mentina o relatie pozitiva intre castiguri si cheltuieli, ceea ce duce la situatia actuala.

De ce pretul la energia electrica si gaze continua sa creasca

Dupa cum am anticipat, cresterea facturilor cauzata de pretul materiilor prime este legata de cererea actuala in crestere de gaze naturale la nivel mondial.

Ca o concecinta directa a cresterii costului gazului, electricitatea a cunoscut, de asemenea, o crestere brusca a pretului, deoarece gazul este nul dintre materiile prime de productie a energieie electrice:

Odata cu dezvoltarea industriala si lunile lungi de blocare rezultate din cauza pandemiei, activitatea de productie si-a reluat activitatea practica peste tot, cu o crestere logica a necesitatilor de energie. Tarile cu o crestere economica puternica si piete in curs de dezvoltare, situatie in principal in Asia si America de Sud, au un pret al gazului metan semnificativ mai mare decat cel European si o cerere puternica de importuri, determinand astfel producatorii sa se orienteze catre alte piete.

Rusia, Statele Unite si Australia, printre marii producatori de gaz metan, isi investesc resursele in aceste tari, obtinand un profit mult mai mare decat piata europeana. Prin urmare, putem rezuma cauzele, intr-un mod sintetic, in urmatoarele puncte: