Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Cresterea brusca a preturilor la energie ameninta redresarea economica si incetineste deja cresterea

Pe masura ce preturile la energie cresc, riscurile pentru redresarea economica cresc si cresterea ar putea fi mai lenta decat se prognozeaza.

Economistii spun ca cresterea energetica este inca departe de genul de „soc petrolier” care ar putea declansa o recesiune, dar tendinta este tulburatoare si preturile mult mai mari ar putea speria consumatorii si incetinirea cheltuielilor.

O furtuna perfecta de lipsa de energie si cerere ridicata a facut ca perspectivele sa fie incerte pentru preturile energiei la nivel global. Unii analisti spun ca o iarna rece ar putea agrava problemele.

Preturile energiei sunt in crestere, iar economia simte deja praful costurilor mai mari ale combustibilului, desi este departe de a se opri.

Exista o coincidenta neobisnuita a preturilor mult mai mari ale petrolului, gazelor naturale si carbunelui, combinate cu alte marfuri in crestere si intreruperi ale lantului de aprovizionare. Aceasta furtuna perfecta de penurie si preturi mai ridicate pune intrebarea daca economia ar putea intra intr-o criza serioasa sau chiar intr-o recesiune.

Economistii spun ca, deocamdata, cresterea preturilor nu este tipul de soc petrolier care va transforma negativ cresterea SUA, dar vor exista consecinte economice ale costurilor mai mari ale energiei, in special in locuri precum Europa, unde preturile gazelor naturale au crescut.

„Perioadele de tendinte ale preturilor petrolului nu tind sa fie o problema”, a spus economistul-sef al JPMorgan, Bruce Kasman. „Perioadele de crestere a preturilor petrolului tind sa fie cele care te pun in necazuri. Acestea tind sa fie in mare masura orientate spre aprovizionare si au tendinta de a avea elemente perturbatoare care sunt mai largi in ceea ce priveste potentialul lor impact asupra cresterii.”

„Avem o crestere a energiei, care va fi un obstacol in cresterea celui de-al patrulea trimestru”, a adaugat el. „Nu suntem intr-un moment in care avertizam despre recesiune, ci in momentul in care trebuie sa ne facem griji ca va afecta cresterea intr-un mod material”.

Costurile cu incalzirea si energia electrica ar putea creste mai mult in aceasta iarna. Preturile petrolului au crescut cu peste 65% in acest an pana acum, in timp ce preturile gazelor naturale au crescut cu peste 112% din ianuarie.

Citigroup prognozeaza un soc al preturilor de iarna, care ar putea determina ca preturile gazelor naturale in Europa sa depaseasca in medie 30 USD pentru un milion de unitati termice britanice in al patrulea trimestru si peste 32 USD in Asia. Dar analistii energetici Citi spun, de asemenea, daca exista o iarna foarte rece, care ar putea creste pana la 100 mmBtus, echivalentul a aproximativ 580 $ baril de petrol. Prin comparatie, contractele futures din SUA pe gaze naturale se tranzactioneaza in prezent la 5,25 USD pe mmBtu.

Preturile carbunelui au crescut, de asemenea, iar aprovizionarea este scurta, creand o criza a alimentarii cu energie electrica in China. Tara arde carbune pentru a genera electricitate, dar inventarul de la centralele sale electrice s-a confruntat cu un minim de 10 ani in august. Acest lucru a crescut si cererea de gaze naturale.

Economistii spun ca cresterea preturilor la energie ar trebui sa fie mai accentuata si mult mai prelungita pentru a provoca o recesiune.

Analistii energetici Bernstein au analizat perioadele anterioare in care preturile au crescut brusc si au constatat ca recesiunile au urmat perioadelor in care costurile cu energia erau de 7% din PIB-ul global, asa cum au ajuns in octombrie.

Ei observa ca probabilitatea recesiunii creste atunci cand costurile cu energia raman peste acel nivel pentru o perioada, mai mare de un an.

„Costurile anuale cu energia ca procent din PIB sunt peste media de 30 de ani de 4,4%, dar sub cea din 1979 sau 2008, cand costurile anuale cu energia au depasit 7% din PIB”, au scris analistii Bernstein. „Daca cresterea preturilor la energie se dovedeste a fi tranzitorie, atunci riscul unei recesiuni induse de energie ramane redus”.