Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Ce se intampla daca nu schimbi furnizorul de energie electrica

E o intreaga nebunie incepand cu 1 ianuarie 2021, de cand piata energieie electrice s-a liberalizat si consumatorii casnici sunt nevoiti sa semneze contracte de furnizare energie electrica cu un furnizor.

Totusi, inca 50% din populatie nu este la curent cu aceasta schimbare, fie din comoditate, fie din nepasare, fie pentru ca pur si simplu nu a avut acces la informatie. Lucru, totusi, mai putin probabil, avand in vedere mediatizarea acestei schimbari pe toate canalele media si online.

Ce inseamna liberalizarea energiei electrice

Incepand cu 1 ianuarie 2021, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) nu mai reglementeaza preturile pentru furnizarea energiei electrice catre consumatorii casnici. Asta inseamna ca piata energiei electrice din Romania devine una concurentiala, iar diferite companii vor concura pentru a-ti oferi oferte cat mai competitive.

Cu toate acestea, exista posibilitatea de a incheia un contract de energie electrica cu un furnizor de pe piata libera si inainte de 1 ianuarie 2021, diferenta este aceea ca acum pretul energiei electrice nu mai este reglementat de o autoritate centrala a statului.

Asa ca, daca nu aveai un contract incheiat cu un furnizor de pe piata libera a energiei electrice pana la 1 ianuarie 2021, acum ai aceste optiuni:

Cum poti schimba furnizorul de energie electrica

Schimbarea furnizorului etse un process complet gratuit, tot ce trebuie sa faci este sa accesezi comparatorul de oferte de pe economielaenergie.ro, sa completezi formularul pe baza consumului mediu lunar estimat si sa selectezi cea mai buna oferta din zona in care locuiesti.

Daca iti doresti sa pastrezi acelasi furnizor de energie electrica, tot ce trebuie sa faci este sa il contactezi in vedere semnarii unui contract cu cea mai buna oferta pe care o are in portofoliu.

Ce se intampla daca nu schimbi si nu inchei un contract cu un furnizor de energie electrica

Daca nu semnezi un contract cu un furnizor, nu inseamna ca se sisteaza curentul, Pur si simplu factura este mai mare acum decat a fost pana in decembrie 2020. Factura este mai mare deoarece beneficiei de o oferta universala, desi pe piata pot fi oferte de pret mai mici de la acelasi furnizor sau de la un furnizor concurent.

Beneficiile liberalizarii pietei de energie electrica

Liberalizarea pietei de energie electrica din Romania inseamna ca acest sector nu se mai afla sub controlul institutiilor statului. Drept urmare, companiile care activeaza in acest sector se vor intrece pentru a-ti oferi servicii cat mai competitive si astfel te vei bucura atat de o gama variata de furnizori, cat si de preturi competitive.

Chiar daca autoritatile statului nu mai reglementeaza piata de energie electrica, reteaua electrica ramane aceeasi, sub autoritatea statului. Asta inseamna ca furnizorii doar vor transmite curent electric catre tine, fara a fi nevoie sa faca modificari tehnice (nu va fi nevoie sa te deconectezi sau sa te reconectezi).