Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Consumul global de energie electrica creste mai repede decat populatia globala

Consumul global de energie electrica continua sa creasca mai repede cate populatia mondiala, ducand la o crestere a cantitatii medii de energie electrica consumata de persoana (consum de electricitate pe cap de locuitor), potrivit Statisticilor Energetice Internationale ale Administratiei pentru Informatii Energetice.

Electricitatea este utilizata cel mai frecvent in cladiri unde sunt foarte multe aparate de iluminat si aparate electrice, in procese industriale pentru producerea marfurilor si in transport pentru alimentarea vehiculelor feroviare si usoare. Aproape toata cresterea este atribuita consumului crescut de energie electrica din tarile in curs de dezvoltare.

Cresterile consumului de energie electrica pe cap de locuitor reflecta posibile schimbari in compozitia economiei, cum ar fi trecerea la industrii mai consumatoare de energie si schimbari ale cererii de servicii, cum ar fi cererea tot mai mare de aparate de aer conditionat si alte aparate electrocasnice.

Cresterea consumului de la acesti factori este partial compensate de masuri de eficienta, cum ar fi iluminarea mai eficienta.

Na nivel regional, consumul de electricitate pe cap de locuitor intr-o serie de tari a fost afectat de externalizarea industriilor cu consum intensiv de energie catre alte tari. Daca pana la inceputul anilor 2000 consumul de energie a continuat sa creasca pe cap de persoana, intre 2000 si 2017 consumul a scazut cu aproape 7%, datorita imbunatatirilor in eficienta energetica si a schimbarilor economice care au dus la o utilizare mai mica a energiei pe unitat, a productiei economice masurata prin produsul intern brut sau PIB.

Cresterea consumului global de eenrgie electrica este legata de cresterea economica

Relatia difera in functie de tara. Cresterea economica pe persoana poate avea loc independent de cresterea consumului de energie electrica pe persoana in tarile cu economii mai dezvoltate; si pe portiuni relative mai mici de crestere provenite din productia industriala. Producerea unui serviciu cu valoare economica mai mare nu necesita neaparat mai multa energie electrica decat un serviciu cu o valoare mai mica.

In tarile cu consum rapid de energie electrica rezidentiala si activitati in crestere intensiva, consumul de energie electrica tinde sa corespunda mai strans cu cresterea activitatii economice.

Pandemia de coronavirus si munca de acasa cresc cifrele de consum electric

In anul 2020, din cauza pandemiei de coronavirus, lumea a lucrat de acasa. In acest sens, consumul casnic a crescut semnificativ, in timp ce consumul national a scazut.

Consumul casnic de energie electrica a fost in primele 11 luni din 2020 de 11,7 mil. MWh, un record dupa o crestere an/an de 4,3%. In aceeasi vreme, consumul final de energie electrica in Romania a scazut cu 4%, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Cred ca avem un consum crescut al populatiei din cauza Covid-19 : oamenii au stat mai mult acasa si au lucrat mai mult de acasa. Ma astept pe termen mediu si lung sa se transforme intr-un trend mai ales ca statul este destul de pasiv in privinta masurilor de eficienta energetica in sectorul rezidential“, declara pentru ZF Razvan Nicolescu, partener si liderul industriei de energie si resurse naturale pentru Romania in cadrul Deloitte.