Comparator tarife energie electrica si gaze naturale
Piata energiei electrice s-a liberalizat de la 1 ianuarie 2021, astfel incat preturile nu mai sunt stabilite de ANRE. Pe piata romaneasca exista in prezent 60 de furnizori licentiati ANRE, fiecare avand oferte de pret diferite.
Pana in prezent, peste 50% din consumatori sunt deja pe piata liberalizata, avand un contract semnat de furnizare de energeia electrica. Din pacate, consumatorii si-au indreptat atentia spre furnizorii care ofera exclusiv cel mai mic pret, ignorand alte criterii de selectie, precum calitatea serviciilor oferite, suportul clienti sau emiterea facturilor in timp.
Daca pretul contractului este prea mic in comparatie cu ceilalti furnizori, recomandam sa cititi cu atentie clauzele contractului.
De asemenea, este important sa stim ce consum lunar aveti. In functie de acest consum, veti putea alege cu usurinta furnizorul potrivit. De exemplu, daca aveti un consum mediu lunar de 100 kWh sau putin peste, cea mai potrivita oferta este un abonament pen langa pretul energiei. Daca insa detineti o locuinta unde consumul este redus, unde aveti consum doar periodic, cel mai optima r fi sa alegeti o oferta fara abonament.
In functie de furnizorul ales, primiti un contract cu oferta nominala, care trebuie citit si analizat cu foarte mare atentie. Pe langa partea contractuala, mai ales daca este o companie nou infiintata sau care nu s-a ocupat pana acum de furnizarea energiei electrice, ar fi bine sa cautam informatii cu privire la: disponibilitatea unui website active si functional, modalitati de contact – telefonic, email, live chat, servciu de call-center, reprezentanta zonala, punctul fizic de lucru dar si modalitatile de plata ale facturilor.
De asemenea, recomandam sa cautati un scurt istoric al companiei, pentru a identifica ce relatii de piata a avut pana acum, cat este de serioasa si daca a avut pana in prezent amenzi primite pentru incalcarea legii.Piata de energie electrica s-a liberalizat sub presiunile Uniunii Europene, deoarece era ultima tara care nu era inca liberalizata.
De-a lungul anilor, Romania a solicitat mai multe derogari, insa anul 2020 a fost ultimul an amanat cu putinta. Din pacate insa, majoritatea romanilor nu au fost pregatiti si corect informati cu privire la semnarea unui contract cu un alt furnizor in vederea obtinerii celui mai bun pret si a celor mai bune servicii. Dovada ca astazi anumiti proprietary se confrunta cu probleme grave precum emiterea intarziata a facturilor sau estimarea unui consum foarte mare de energie, cu plati uriase la facturi.