Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

ANRE a aprobat investitii la Transelectrica de 140 de milioane lei

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a aprobat investitii suplimentare pentru Transelectrica. Suma se ridica la 140 de milioane de lei, suma din venituri ce vor urma a fi obtinute din alocarea capacitatii de interconexiune transfrontaliera de catre CNTEE Transelectrica.

Un comunicat de presa al ANRE, transmis miercuri, 22.12.2021, mentioneaza ca “ Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat in sedinta din data de 22.12.2021 modalitatea de alocare a cheltuielilor prevazute in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 2019/943 al Parlamentului European si al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piata interna de energie electrica.

Alocarea se face in baza obligatiilor prevazute in cadrul art. 19, alin. (5) la Regulament, iar operatorul de transport si sistem stabileste in mod clar, in avans, modul in care vor fi utilizate veniturile obtinute din alocarea capacitatii de interconexiune transfrontaliera si transmite autoritatii de reglementare propunerea utilizarii acestor venituri pentru anul urmator”.

Realizarea proiectelor investitionale este scopul alocarii acestei sumde de 140 de milioane de lei, ce obiectiv cresterea capacitatii de transfer transfrontalier si de evacuare a energiei electrice produsa in capacitate de productie regenerabile, din care: trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Portile de Fier – Resita – Timisoara – Sacalaz; LEA 400 kV dublu circuit Gutinas-Smardan; LEA 400 kV Cernavoda-Stalpu si racord in statia Gura Ialomitei (inclusiv extindere statie 400kV Cernavoda pentru racordare linii noi, extindere statie 400kV Gura-Ialomitei cu doua celule: LEA 400 KV Cernavoda 3 si LEA 400 KV Stalpu, statie noua 400kV Stalpu si modernizare celule 110kV si medie tensiune; LEA 400kV Gadalin-Suceava, inclusiv interconexiune cu SEN.

Aceste lucrari sunt prevazute pentru anul 2022, in planul de investitii al CNTEE Transelectrica S.A. Suma adaugata va creste valoarea fondurilor la aproape 700 milioane de lei, avand ca sursa suplimentara nerambursabila, ceea ce contribuie semnificativ la realizarea planului.