Comparator tarife energie electrica si gaze naturale
Lucrurile sunt mult mai complicate decat ar fi, in aparenta. Indicatorul principal al pietei de gaze din Europa, TTF olandez, a crescut peste 300% din ianuarie 2021. In urma acestei cresteri spectaculoare, un grup de europarlamentari a scris o scrisoare in care acuza Gazprom de manipulare a pietei.
Situatia este, insa, mult mai complexa si nuantata decat atat. Cresterea preturilor se datoreaza unui intreg spectru de factori de piata si de reglementare care s-au unit pentru a crea aceasta situatie. Un factor important este cererea de redresare de energie in China, Europa si in alte parti, pe masura ce lumea isi revine dupa pandemia de COVID-19.
Aceasta tendinta a fost asociata si cu o iarna neobisnuit de rece, care a dus la retrageri record de retele de stocare a gazelor subterane nu doar in UE si SUA, ci si in alte tari bogate in energie, cum ar fi Rusia. Productia de energie eoliana si solara in Europa a fost, de asemenea, insuficienta din cauza conditiilor meteorologice.
In plus, investitorii au fost reticenti in a creste rapid finantarea pentru petrol si gaze pe fondul presiunii din partea autoritatilor de reglementare si a activistilor de mediu de a abandona sprijinul pentru noile proiecte de hidrocarburi din amonte. De asemenea, previziunile incerte pentru cererea viitoare de energie nu favorizeaza angajamentele de finantare pentru aceste noi proiecte.
Nivelul de stocare a gazelor europene este cel mai scazut din ultimul deceniu. Energiile regenerabile joaca un rol important in echilibrul energetic al Europei, in special eolianul, care reprezinta 19% din cererea de energie elecrica. Cu toate acestea, lipsa vantului, impreuna cu deficitul de gaze naturale, a dus la o crestere a preturilor la energie si a subliniat rolul productiei traditionale.
In prima jumatate a anului 2021, consumul german, de exemplu, a crescut cu 5.5%. Aceasta crestere a fost acoperita in cea mai mare parte de carbune, gaz si nuclear (+19.7%), in timp ce productia eoliana a scuzat cu 20.6%.
Problemele cu sursele regenerabile au dus la utilizarea sporita a carbunelui foarte poluant, in ciuda preturilor record: certificatele de carbon din UE au ajuns pentru prima data la 65 euro, in timp ce preturile carbunelui in Europa de Vest aproape s-a dublat fata de anul trecut. Aceasta tendinta este greu comparabila cu aspiratiile ambitioase ale Europei in materie de mediu.
Alte motive pentru cresterea actuala a preturilor include o altitudine directive fata de pietele energetice, flexibilitatea reglementarilor si abordarea fara compromisuri a tranzitiei energetice. Investitorii au fost in mod constant incurajati sa ofere finantare pentru proiecte de petrol si gaze, in timp ce companiile au fost impinse spre contracte pe termen scurt si preturi angro.
In sfarsit, in Romania, guvernul a decis plafornarea preturilor la energia electrica incepand de la 1 noiembrie 2021, pe o perioada de 5 luni si compensarea facturilor. Ramane de vazut ce se va intampla dupa cele 5 luni in care, cel mai probabil, preturile nu vor scadea.