Comparator tarife energie electrica si gaze naturale
Daca v-ati cumparat vreodata un produs electrocasnic, precum un frigider, o masina de spalat sau un simplu bec de oriunde din Europa in ultimele saptamani, probabil ati observat o noua eticheta energetica incepand cu 1 septembrie 2021. Nu este pentru prima data cand se schimba etichetele energetice, insa de ce se intampla acest lucru? Iata un raspuns complet mai jos.
Aparatele electrocasnice si iluminatul sunt responsabile pentru aproximativ 60% din consumul total de energie electrica rezidentiala in UE (Eurostat, 2019. Pentru a accelera difuzarea aparatelor electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic, UE si alte tari s-au bazat de mult timp pe standarde minime de performanta energetica si pe etichete energetice).
Standardele minime elimina de pe piata aparatele cu cele mai slabe performante energetice. O modalitate de a proteja consumatorii de achizitionarea de aparate care pot avea costuri de achizitie mai mici, dar costuri mai mari de detinere totala (prin urmare costuri mai mari odata luate in considerare costurile de utilizare a aparatelor de-a lungul anilor) decat aparatele mai eficiente din punct de vedere energetic.
Etichetele sunt menite sa ajute consumatorii sa faca alegeri mai informate, aratandu-le eficienta energetica relativa a aparatelor prin furnizarea de informatii observabile, uniforme si credibile. Etichetele energetice arata de obicei o evaluare a aparatelor pe clase de eficienta energetica, impreuna cu consumul de energie estimat in kWh/an. Vechea eticheta energetica a UE cuprinde sapte clase de eficienta energetica vizualizate prin bare orizontale de diferite culori si lungimi. In UE, 28 de grupuri de produse sunt acoperite in prezent de standarde minime si 16 grupuri de produse de etichete energetice obligatorii.
Evaluand schimbarea majora anterioara in reglementarea aparatelor, un studiu empiric realizat in 2020 in opt tari UE constata ca combinatia dintre o inasprire a standardelor minime in 2010 si introducerea schemei de etichetare A+++ la D in 2011 a contribuit la cresterea pietei. ponderea aparatelor frigorifice (frigidere si combinatii frigider-congelator) cu eticheta energetica A+ si mai buna intre aproximativ 15 si 38 de puncte procentuale in functie de tara.
Cand etichetele energetice au fost introduse in Europa in 1992, au fost definite criterii absolute pentru diferite tipuri de aparate pentru a determina clasa energetica a fiecarui aparat care urmeaza sa fie vandut in Europa, variind de la A (cea mai buna performanta energetica) la G (cea mai slaba performanta energetica). Dupa cativa ani de utilizare, pentru unele tipuri de electrocasnice precum frigiderele, progresul tehnologic a adus etichetele la limita deoarece, la aplicarea acestor criterii, majoritatea electrocasnicelor de pe piata au fost clasificate in cele mai inalte clase energetice.
Pentru a evita aceasta problema, in 2011 Uniunea Europeana a pastrat aceleasi criterii, dar a introdus trei noi clase energetice A+, A++ si A+++. De atunci, clasele energetice au variat de la eticheta verde inchis clasa A+++ (cea mai buna performanta energetica) pana la eticheta rosie clasa D (cea mai proasta performanta energetica). Cand schimbarea a fost facuta in 2011, electrocasnicele care erau clasificate B sau mai rau au pastrat aceeasi clasificare (din moment ce s-au aplicat aceleasi criterii), dar multe electrocasnice clasificate A au avut sansa sa treaca la A+ sau mai bine.
In ultimii ani, a devenit clar ca aceste etichete si-au atins din nou limitele pentru anumite tipuri de electrocasnice. In primul rand, sub efectele combinate ale progresului tehnologic si ale standardelor minime, pentru unele aparate (in special aparatele reci), cele mai putin eficiente electrocasnice disponibile in prezent pe piata sunt clasificate A+. Aceasta inseamna ca clasele de la A la E sunt goale.
In al doilea rand, consumatorii sunt convinsi ca clasele de etichete de la A+ la A+++ sunt toate foarte eficiente. Cu note mai bune decat un A si o culoare verde, un frigider etichetat A+ pare a fi o alegere buna, in timp ce, de fapt, consumatorii care cumpara acest aparat cumpara cele mai proaste aparate disponibile pe piata in ceea ce priveste eficienta energetica. Pentru aceste tipuri de electrocasnice, etichetele nu-si mai indeplinesc asadar functia de informare a consumatorilor.
Pentru a se ocupa de aceste probleme, Uniunea Europeana a programat o inlocuire a actualei etichete energetice pentru martie 2021; procesul de inlocuire a inceput oficial in intreaga UE la 1 noiembrie 2020. Pe parcursul acestor patru luni, ambele etichete pot fi folosite pe aparatele in cauza (frigidere si congelatoare, masini de spalat, masini de spalat vase, televizoare si ecrane).
Usor de recunoscut datorita noilor pictograme si adaugarii unui cod QR pentru a accesa o baza de date de electrocasnice, noua eticheta va redimensiona toate aparatele existente pe scara familiara de la A la G (categoriile A+ la A+++ nu vor mai exista). In loc sa se pastreze criteriile din 1992, criteriile au fost actualizate pentru a reflecta progresul tehnologic. Un aparat care a fost clasificat A+++ in 2020este clasificat B sau C in 2021, unul clasificat A++ probabil clasificat D sau E, iar aparatele cu cea mai scazuta performanta clasificate in prezent A+ se vor gasi in partea de jos cu o clasa de eticheta F sau G. Prin urmare, aceasta este prima data cand eticheta va fi redimensionata si ca toate aparatele de pe piata vor primi o noua clasa de eticheta.
Pentru a tine seama de progresul tehnologic viitor, cele mai bune clase de etichete vor fi mai intai lasate goale: prin urmare, nu va exista niciun frigider sau masina de spalat cu o eticheta de clasa A in 2021 sub noua eticheta. Acest lucru va oferi producatorilor timp sa faca progrese si sa umple clasele energetice mai bune in urmatorii ani. Odata ce clasele de energie de top se umple din nou (in special, odata ce mai mult de 20% dintre aparatele dintr-o anumita categorie ating clasa energetica A), va fi intreprinsa o noua redimensionare.
Noile etichete redimensionate ajuta la cresterea valorii pe care consumatorii o acroda aparatelor de top si, prin urmare, schimbarea etichetei ar trebui sa ajute la adoptarea unor aparate mai eficiente din punct de vedere energetic.
Obligatia utilizarii noilor etichete se aplica si magazinelor online: “eticheta energetica trebuie sa fie afisata langa pretul produsului sau, alternativ, clasa de eficienta energetica trebuie sa fie afisata intr-o «sageata colorata» cu un link catre eticheta energetica corespunzatoare”.