Comparator tarife energie electrica si gaze naturale
Cresterea pretului la energia electrica afecteaza foarte multi consumatori, care observa cu dezgust cum, cu fiecare luna, factura nu inceteaza sa creasca, in ciuda faptului ca guvernul a subventionat preturile consumatorilor la energia electrica.
In acest context, multi de intreaba cui se datoreaza aceasta crestere, insa adevarul este ca nu exista un raspuns simplu: cresterea preturilor la energia electrica depinde de mai multi factori.
In primul rand, trebuie sa subliniem faptul ca, atunci cand vorbim de cresterea pretului energiei electrice, acesta se refera la cresterea pretului pe piata angro. Pe piata angro, companiile producatoare de energie vand energie electrica, iar comerciantii o cumpara, apoi o vand consumatorilor. Pretul se stabileste cu un sistem care potriveste oferta producatorilor cu prognoza cererii.
Coonsumatorii, ca veriga finala a lantului, vad si modul in care aceasta crestere a pretului platit de marketeri are un impact direct asupra facturii lor. Potrivit datelor Comisiei Europene, in 2021 preturile angro la energia electrica au crescut cu 200%.
Pariul pe energia verde si tranzitia ecologica este cel mai bun mod de a evita o crestere pe termen lung. Totusi, daca consumatorii si guvernele opteaza pentru energia verde, aceasta va consuma alte energii mai poluante (si mai scumpe) si ne va face sa depindem mai putin de ele, scazand astfel pretul energiei electrice, avand grija, in acelasi timp, de energie.
Pentru Comisia Europeana este deja clar ca solutia pe termen lung este trecerea la energie regenerabila mai ieftina, miza pe o eficienta energetica mai mare si cladiri eficiente si promovarea autoconsumului si a surselor de energie cu emisii scazute de carbon.
Prin urmare, alaturati-va furnizorilor care ofera cea mai mare multa energie verde, pentru ca lucrurile sa fie facute diferit sim ai responsabil din punct de vedere social si ecologic.