La ultima tură prin magazine pentru achiziționarea unui frigider, am observat că majoritatea frigiderelor accesibile la preț fac parte din clasa energetică E și F.
Având în vedere că știam faptul că un frigider din clasa F este un mare consumator de curent, mi-am dat seama că din martie 2021 schema etichetelor energetice pentru electrocasnice s-a schimbat.
Astfel, am tot întrebat și am început să mă documentez cu privire la ce înseamnă clasa F la frigidere. De asemenea, am primit mai multe întrebări de la utilizatorii platformei noastre, care nu înțeleg ce înseamnă clasa F la frigidere, deși o văd predominantă peste tot prin magazine.
Haideți să vedem ce înseamnă clasa F la frigidere, astfel încât să putem lua o decizie corectă înainte de a achiziționa produsul.
După cum spuneam, la începutul anului 2021 Uniunea Europeana a schimbat criteriile de clasificare a etichetelor energetice. Principala schimbare a presupus eliminarea claselor de eficiență A+++, A++, A+, ceea ce a făcut ca noua clasificare să se facă de la clasa A la clasa G.
După cum vezi în figura de mai sus, clasa F la frigidere în 2022 înseamnă eficiența din vechea clasa A+. Asta ne arată că în momentul de față, clasa F are o eficiență destul de bună, având în vedere că și prețurile pentru astfel de frigidere sunt mai accesibile.
Totuși, dacă găsim frigidere asemănătoare la preț din clasa energetică E, recomandăm să facem alegerea în această direcție. De asemenea, frigiderele care aveau clasa A+++ de consum, acum vor fi echivalente cu clasele B și C din noua clasificare, iar clasa A++ va acoperi clasele C, D și E.
Acum că știm ce înseamnă clasa F la frigidere, haideți să vedem cum procedăm și la ce trebuie să ne uităm atunci când achiziționăm un frigider și mai mult, cât consumă un frigider clasa F. Mai jos, găsim o ofertă de la un magazin, unde printre pozele produsului, găsim și eticheta energetică.
Trebuie să ne uităm în partea dreaptă a etichetei pentru a vedea clasa energetică, precum și în chenarul în care este evidențiat consumul anual al frigiderului. În acest exemplu, frigiderul din imagine va consuma 263 kWh anual.
Dacă, spre exemplu, în oferta noastră actuală la energie electrică avem un preț de 0,69 lei pentru 1 kWh de energie, atunci putem face o estimare asupra costului pe care îl va genera frigiderul din clasa F.
0,69 x 263 = 181 lei pe an.