Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Totul despre Nord Stream 2, conducta de gaz din Rusia catre Germania

Rusia va pierde zeci de miliarde de dolari daca un proiect de conducta pentru transportul gazelor in Germania este abandonat – iar aceasta amenintare este ceva pe care Europa il poate folosi pentru a face presiuni asupra Moscovei, potrivit unui fost ambasador german in SUA.

Cred ca conducta reprezinta un element major de parghie pentru noi, daca o gestionam inteligent”, a spus Wolfgang Ischinger, care este acum presedintele Conferintei de Securitate de la München.

Nord Stream 2 este o conducta de gaz din Rusia catre Germania care va transporta 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale catre Europa in fiecare an, daca este aprobata de autoritatile de reglementare. Proiectul, estimat ca va costa 11 miliarde de dolari, este controversat, deoarece ocoleste tari precum Ucraina si Polonia care se opun in mod vocal si a fost prins in dezbateri geopolitice.

 

Intre timp, SUA si aliatii sai europeni au fost alarmati de acumularea de trupe rusesti la granita cu Ucraina, multi experti temandu-se ca Moscova isi va invada vecinul.

Unii lideri europeni au sugerat ca conducta ar trebui adaugata la o lista potentiala de sanctiuni impotriva Rusiei.

Nu exista nicio posibilitate ca Rusia sa doreasca ca sursa traditionala de venit sa fie lovita, crede unul din liderii Europei. Totusi, blocarea conductei se poate intoarce la fel de usor impotriva UE.

Aproximativ 43% din totalul importurilor de gaze ale Europei provin din Rusia, potrivit Eurostat. Europa a fost cuprinsa de o criza energetica inca de anul trecut, confruntandu-se cu preturi record la gaze pe fondul ridicarii restrictiilor legate de Covid-19, care a pus presiune asupra stocurilor de gaze naturale epuizate. Obiectivele guvernelor de a trece la o energie mai curata a declansat o cerere mai mare de gaz, deoarece este considerat mai curat decat alti combustibili fosili.

In ultimul an, preturile la gazele naturale a crescut de peste 5 ori, iar perspectivele raman sumbre pentru consumatori si interprinderi, amenintand redresarea economica rregionala, din cauza scaderii fluxlui de gaze din Rusia.

Va fi foarte greu insa pentru Europa sa limiteze gazele din Rusia, aducand dupa sine mai multe lipsuri de enrgie, insa Moscova ar trebui sa aiba in vedere ca Europa sa riposteze daca activitatile militare escaladeaza.

Este un element de parghie. Cred ca Rusia are cu siguranta un interes sa-si continue sursele de venit din furnizarea de gaze si petrol… partenerilor sai din vestul Europei”, a mai spus Ischinger pentru CNBC. „Trebuie sa o gestionam cu atentie, dar inteligent”.

Oficialii occidentali l-au acuzat pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, ca foloseste energia ca arma politica, ceea ce Moscova neaga. Rusia neaga, de asemenea, acuzatiile SUA ca planuiesc o invazie a Ucrainei.

Noua conducere a Germaniei a luat o pozitie semnificativ diferita. Noul ministru de externe al tarii, Annalena Baerbock, a declarat ca Germania nu poate aproba conducta in forma sa actuala, afirmand in decembrie ca „in starea actuala, aceasta conducta nu poate fi aprobata asa cum este”.

Daca Europa trebuie sa cumpere, Rusia trebuie sa vanda si ea; este foarte dependenta pentru economia sa de gaz”, a spus Shea. „Si sensul este ca acest pachet mai mare de sanctiuni, anuntat in avans, astfel incat lui Putin sa ii fie clar ce pret trebuie sa plateasca, este probabil cea mai buna forma de descurajare in acest moment. Urmatoarele doua zile, cand vedem cum iesim din aceasta criza, vor fi testul acestei strategii”, mai mentioneaza Jamie Shea, coleg senior la grupul de reflectie Friends of Europe din Bruxelles si fost secretar general adjunct adjunct al NATO.