Comparator tarife energie electrica si gaze naturale
Incercarea Europei de a se indeparta de combustibilii fosili a fost „gestionata de haos”, iar preturile ridicate la energie ar putea persista pana in 2025, potrivit Johannes Benigni, presedintele firmei de analize JBC Energy.
Benigni a spus ca, desi exista o anumita sezonalitate a preturilor la gazele naturale, presiunile actuale ale cererii au agravat problema. Acesta a adaugat ca gazelle naturale vor tot urca pana in 2025 si ca vom vedea ca piata este foarte stresanta. Chiar acum, preturile sunt foarte mari, chiar inainte de iarna, lucru care creeaza o foarte mare anxietate.
Benigni a declarat ca, in noiembrie, Rusia ar putea elibera mai multe surse de gaze naturale pe piata. Acest lucru va ajuta utilitatile europene sa isi completeze inventarele, dar el a avertizat ca traiectoria prin iarna va depinde in mare masura de vreme.
In esenta, punctul de plecare a crizei energiei si gazelor de acum a fost ca nu au resuit sa umple cu adevarat inventarele precat ar fi trebuit, inca de anul trecut. Benigni a evidentiat o confluenta de factori care vor avea implicatii pe tot parcursul lantului de aprovizionare cu energie, inclusiv o criza energetica majora in Rusia, o “trecere de la gaz la petrol” si o crestere a cererii sud-americane cauzate din cauza lipsei de hidro-energie cauzata de seceta.
„Avem furnizori care pur si simplu aveau probleme de intretinere si au crezut ca piata nu va reveni atat de repede, asa ca toate acestea necesita din nou timp pentru a reporni motoarele pe frontul de productie”, a adaugat Benigni.
Companiile energetice din intreaga lume se confrunta cu o presiune crescanda pentru a iesi din combustibilii fosili pentru a duce la „decarbonizarea” economiei globale.
Cu toate acestea, Benigni i-a acuzat pe liderii europeni ca au gestionat gresit momentul si implementarea unei tranzitii catre surse regenerabile.
Analistii au sugerat ca SUA vor fi mai izolate de cresterea preturilor si de criza energetica care se desfasoara in Europa, deoarece nu a trebuit sa se bazeze pe importuri.
Preturile gazelor naturale in Europa sunt de cinci ori mai mari, au observat recent analistii Deutsche Bank, comparativ cu aproximativ 1,5 ori in SUA si Asia.
„Problema energiei este securitatea aprovizionarii si lanturile de aprovizionare cu energie, vorbim despre 10 ani – acesta este orizontul pentru a ne schimba putin”, a explicat Benigni.
„Este o nebunie ca trebuie sa ne ecologizam, dar intrebarea este cum sa ajungem acolo si, pentru a ajunge acolo intr-un mod substantial, trebuie sa taiati carbunele”.
El a adaugat ca, pentru a scapa de dependenta de carbune, gazul natural trebuie sa fie o alternativa intre timp.
„Acest lucru este foarte greu de realizat. In Europa, avem inca multa carbune care arde acum si este cu atat mai mult cu cat nu avem suficient de ieftin gaz natural ”, a spus el.
„Asta va arata ca tot ceea ce au facut politicienii este gestionarea haosului si nu gestioneaza deloc tranzitia”.