Comparator tarife energie electrica si gaze naturale
Cel mai bine descris ca oras axat pe durabilitate si ecologie, un „oras verde” se straduieste sa raspunda schimbarilor climatice, oferind resurse, parteneriate si o platforma pentru a reduce impactul asupra mediului. Aceste planuri inovatoare vizeaza reducerea deseurilor, extinderea reciclarii, reducerea emisiilor, cresterea densitatii locuintelor, in acelasi timp extinderea spatiului deschis si incurajarea dezvoltarii de afaceri locale durabile.
Aceste spatii urbane sunt exemple ale modului in care cultura orasului de ultima generatie poate fi savurata prin crearea de orase mai dense, mai verzi si mai locuibile. Iata cele noua cele mai verzi orase din lume!>
Copenhaga, capitala Danemarcei, este situata la marginea de est a insulei Zeelanda. Orasul de coasta a fost numit cel mai tare oras verde din Europa de revista „Ecologist”, pentru a-si arata prietenia cu climatul. Copenhaga, impreuna cu locuitorii sai, a pus mult timp durabilitatea in capul agendei sale, deoarece constientizarea mediului este atat politica publica fundamentala, cat si un mod de viata. Orasul este atat de bine cunoscut pentru politicile sale avansate de mediu si planificare incat a castigat multe premii pentru acreditarile sale ecologice de-a lungul anilor.
Cu o planificare adecvata a mediului, cum ar fi infrastructura orasului, conceputa pentru a fi propice ciclismului si mersului pe jos (mai degraba decat masinilor), si un sistem de avertizare a calitatii apei pentru a monitoriza nivelurile de poluare, Copenhaga este cel mai verde oras din Europa si din lume. Orasul a fost primul din lume care a adoptat o politica obligatorie privind acoperisul verde cu racire a planetei si isi continua incercarea de a deveni neutru in carbon pana in 2025.
Cel mai populat oras al Tarilor de Jos si capitala tarii, Amsterdam este clasificat drept unul dintre cele mai verzi orase ale lumii. Este situat in vestul Olandei, in provincia Olanda de Nord. Acest mare oras metropolitan este renumit nu numai pentru abundenta sa de parcuri si spatii verzi, ci si pentru atitudinea sa ecologica fata de transport si viata de zi cu zi.
Orasul are o retea urbana cu infrastructura pentru biciclete, inclusiv cai protejate, rafturi si parcare. Amsterdam foloseste vehicule electrice pentru a reduce emisiile nedorite, iar trenurile, autobuzele si metrourile circula cu energie regenerabila.
Acest centru de sustenabilitate este presarat cu parcuri, gradini si canale pitoresti si este unul dintre cele mai prietenoase orase din lume, datorita partial compacitatii si planeitatii sale. Amsterdam este cu adevarat un oras verde, care pune din ce in ce mai mult accent pe impactul social, ciclismul fiind principala forma de transport a orasului, rate de reciclare mai mari decat media si o schimbare reala catre economia circulara in toate industriile.
Capitala Suediei este raspandita intr-un arhipelag de 14 insule. Stockholm este cea mai populata zona urbana din Suedia, precum si din Scandinavia. Inconjurat de paduri, orasul este construit pe apa si are cateva acreditari verzi bine cunoscute. Este un model international pentru actiunea globala de mediu si climatica si depinde in totalitate de resursele regenerabile pentru energia sa.
Orasul a fost primul oras al UE care a primit titlul de „Capitala verde europeana” in 2010 de catre Comisia Europeana. Capitala suedeza a adoptat doua noi politici pentru a-si sprijini eforturile importante pe viitor: Programul de mediu si Planul de actiune impotriva climei. Orasul va adopta un buget climatic si isi propune sa fie lipsit de fosile si sa fie pozitiv pentru clima pana in 2040.
Acest oras dens populat din vestul Canadei este renumit in intreaga lume pentru gandirea si viata ecologica. Situat in regiunea continentala inferioara din Columbia Britanica, orasul este cel mai curat oras din Canada si unul dintre cele mai curate din lume. Vancouver este unul dintre cele mai verzi orase din lume datorita reputatiei sale ecologice in domeniul ecologismului: are cele mai scazute emisii de gaze cu efect de sera din America de Nord si peste 300 de cladiri certificate LEED (conform raportului initiativei Green Vancouver a consiliului orasului).
Orasul foloseste peste 90% din surse regenerabile de energie, datorita sursei sale mari de hidroelectricitate si, de asemenea, a investit o multime de bani si timp in extinderea retelei lor de transport in masa. Vancouver modernizeaza cladirile in intregul oras pentru a creste eficienta energetica si are un mandat la nivel de oras pentru a face acest lucru.
Planul de actiune pentru cel mai ecologic oras (GCAP) 2020 al orasului este prevazut sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera din Vancouver la 5% sub nivelurile din 1990 si sa conduca orasul cu peste 93% din surse regenerabile. Orasul este, de asemenea, sediul central al mai multor grupuri ecologice importante, inclusiv Fundatia David Suzuki si Greenpeace Canada.
Capitala si cel mai mare oras al Germaniei, Berlinul si-a redus emisiile de CO2 cu o treime din 1990. Unul dintre numeroasele obiective ecologice ale Berlinului este de a fi neutru din punct de vedere climatic pana in 2050. Cu peste 2.500 de spatii verzi, sute de piste pentru biciclete si stimulente de reciclare (0,25 EUR pentru fiecare sticla de plastic reciclata), este un oras care are in centrul durabilitatii.
Cu o populatie care este extrem de constienta de impactul lor asupra planetei, orasul foloseste mai mult transportul public decat masinile si are cel mai mic consum de apa pe cap de locuitor din Europa. In plus, zona de mediu a Berlinului (prima pe continentul european principal) din centrul orasului permite numai vehiculele care au un autocolant care indica faptul ca indeplineste anumite standarde de emisii. Orasul organizeaza, de asemenea, tururi interactive educationale verzi, care ii invata pe oameni despre initiativele ecologice ale tarii, cum ar fi turul Muzeului de Istorie Naturala, care include informatii despre biodiversitate si despre modul de conservare a acesteia.
Fiind una dintre initiativele orasului in „reciclarea apei de serviciu”, apartamentele au un sistem de filtrare pentru reciclarea apei gri, astfel incat sa poata fi refolosita pentru a uda gradinile de pe acoperis.
Cele mai verzi orase din intreaga lume ofera un exemplu pentru alte spatii urbane de urmat. Acestea ofera sabloane pentru alte orase despre cum sa oferi cel mai durabil stil de viata. Aceasta abordare activa incepe prin abordarea schimbarilor climatice si respectarea mediului.
Desi s-ar putea sa nu-ti gasesti orasul pe aceasta lista, le-ai putea urma pe urmele lor si sa implementezi cateva dintre strategiile lor ecologice in comunitatea ta locala. Cine stie, poate data viitoare, orasul tau ar putea fi inclus pe lista celor mai verzi orase din lume!