Comparator tarife energie electrica si gaze naturale
Exista o serie de nereguli pe piata energiei electrice de la 1 ianurie 2021, de cand s-a liberalizat piata. In acest sens, exista mii de plangeri ale consumatorilor, care sustin ca platesc facturi mult mai mari.
Reprezentantii ANPC recomanda tututor consumatorilor casnici sa consulte recomandarile Autoritatii Naţionale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) inainte de a incheia un contract cu un furnizor de energie electrica.
De asemenea, acestia recomanda sa analizati cu atentie si sa comparati ofertele tuturor furnizorilor de energie electrica din zona, pentru a alege cea mai buna oferta de pe piata. Paul Anghel, directorul general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), este cel face face toate aceste precizari, intr-o postare recenta pe pagina sa de Facebook.
De altfel, ANRE si ANPC au demarat, incepand cu luna trecuta, o serie de controale la furnizorii de energie si de gaze naturale.
Paul Anghel transmite un mesaj tuturor consumatorilor casnici de energie electrica urmatorul mesaj: “Alegeti cea mai buna oferta. Comparati ofertele diversilor furnizori in comparatorul de oferte de pe site-ul ANRE (https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife). Daca primiti o oferta de furnizare de energie, verificati sa fie de la un furnizor licentiat. In comparatorul de tarife, simulati un consum identic cu cel din ultima factura primita de la furnizorul actual. In acest fel puteti vedea imediat care sunt ofertele mai bune”.
De asemenea, recomandam tututor consumatorilor sa fie atenti la alegerea celei mai bune oferte, de analiza cu atentie promotiile, care nu fie doar pe o perioada determinate de timp, urmand ca, ulterior, costul facturii sa creasca. De exemplu, pot fi promotii de pret pentru primele 3 luni, costul afisat sa fie doar pentru aceasta perioada, urmand ca din a 4-a luna costul sa creasca substantial la factura.
Acesta mai transmite: “Contactati furnizorul ales, solicitati o oferta si o propunere de contract. Verificati contractul: cititi cu atentie clauzele contractuale, verificati daca in contract sunt specificate clar toate informatiile importante, precum pretul, durata pe care este valabil pretul, durata contractului, penalitati de reziliere”.
Verificati oferta si din alte perspective:
Un aspect foarte important de mentionat este faptul ca orice consumator are dreptul de a se retrage din contractul semnat in termen de 14 zile de la data semnarii, daca contractul a fost incheiat in afara spatiilor comerciale ale furnizorului, cel mai adesea online sau telefonic.
Potrivit datelor ANRE furnizate pentru AGERPRES, Hidroelectrica a primit cele mai mari amenzi de la Autoritate in perioada 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021, in timp ce Enel este compania pe numele careia s-au depus cele mai multe reclamatii.