Comparator tarife energie electrica si gaze naturale
Costurile la energia electrica au crescut pentru unii consumatori chiar cu pana la 150% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. Problema este una globala si nu are legatura liberalizarea pietei in Romania.
Datorita cresterii uriase a preturilor la gaze si energie electrica, unele firme au declarat chiar ca ar putea fi fortate sa inchida fabricile, daca nu vor putea sustine costurile.
Euopa in mod special, se confrunta cu o crestere record a preturilor la energia electrica, care ameninta sa deraieze redresarea economica post-pandemie. O serie de factori de piata, geografici si politici stau la baza acestor cresteri foarte mari.
Analistii avertizeaza deja ca, criza care deja este exacerbata de un amestec de probleme temporare si structurale, se va prelungi si ar putea sa devina chiar mai rea.
Desi Uniunea Europeana induce treptat dependenta de lunga durata de combustibili fosili, schimbarea in surse regenerabile de energie nu a fost suficient de rapida si de raspandita pentru a limita consecintele crizei.
Impreuna, gazele naturale si carbunele furnizeaza inca mai mult de 35% din productia totala de energie a Uniunii Europene, gazele reprezentand peste o cincime. Mixul energetic este foarte diferit in bloc: combustibilii fosili au o pondere marginala in Suedia, Franta si Luxemburg, dar ocupa peste 60% din productia totala in Tarile de Jos, Polonia, Malta si Cipru.
Pe masura ce carbunele, cel mai poluant combustibil, este eliminat treptat, multe tari recurg la gaze naturale ca resursa de tranzitie pentru a actiona ca o punte inainte ca alternativele verzi, cum ar fi turbinele eoliene si panourile solare, sa fie lansate. Mai mult, gazul este folosit si pentru incalzirea si gatitul rezidential, facand cresterea preturilor si mai vizibila in cheltuielile finale ale consumatorilor.
Cetatenii din tari precum Spania, Italia, Franta si Polonia se confrunta acum cu facturi la energie ridicate din toate timpurile, care se adauga problemelor economice cauzate de pandemie. Nemultumirea populara a pus guvernele in alerta maxima, ministrii incercand sa vina cu masuri de urgenta, chiar daca sunt pe termen scurt si doar partial eficiente pentru a amortiza impactul.
De la 1 noiembrie 2021, guvernul din Romania a decis sa plafoneze costurile si sa sustina consumatorii prin reducerea facturilor la energie pe o perioada de 5 luni.
Dar, pe masura ce criza se extinde asupra blocului, iar cetatenii isi exprima ingrijorarea din ce in ce mai mare, nu este clar cat de multa putere poate exercita Uniunea Europeana pentru a controla excesele unei piete de energie liberalizate a carei sursa primara provine din afara propriilor frontiere.