Comparator tarife energie electrica si gaze naturale
In momentul de fata ne confruntam cu o criza de pret la energia electrica la nivel Mondial. Conform specialistilor, aceste costuri se vor mentine la fel pentru perioada imediat urmatoare.
Cresterea globala a preturilor la energia electrica arata, intr-un fel sau altul, o tranzitie haotica spre o energie mai ecologica. Un remediu pentru costurile volatile ale comustibililor fosili sunt mai multe surse regenerabile.
Sa luam exemplul Europei. Anul acesta, viteza vantului a fost sub medie, ceea ce a dus la o dependenta mai mare de gaze naturale. Acest fenomen a coincis cu o criza globala a ofertei, care a impins in sus si mai mult preturile. Drept urmare, sursele de energie raman centralele pe carbune.
Acest lucru nu este deloc bun pentru Europa, care promoveaza o strategie ecologica ambitioasa. Un consultant in energie electrica internationala a declarant ca “Pe masura ce incepem sa eliminam treptat capacitatea de carbune si centrala nucleara care se afla in sistem de zeci de ani, exista riscul ca preturile sa creasca in continuare. Daca incepe sa puna in pericol fiabilitatea energiei si cresterea semnificativa a preturilor la energie pe care oamenii ii platesc, ar putea duce la o problema politica semnificativa”.
In ciuda acestor ingrijorari, acest lucru inca nu s-a intamplat la scara larga in Europa. Un posibil motiv al cresterii pretului la energia electrica este ca pretul energiei ca proportie a venitului, ramane sub nivelurile istorice. Sau este o reflectie conform careia europenii, care considera schimbarile climatice drept una dintre cele mai importante preocupari, ar putea accepta preturile usor mai ridicate ale egergiei daca aceasta ar duce la o lume cu emisii reduse de carbon.
Da, combustibilii fosili sunt scumpi, iar energia solara si eoliana sunt acum mai ieftine decat gazul sau carbunele in mare parte a lumii. Energiile regenerabile sunt, de asemenea, mult mai putin volatile. Costul energiei solare si eolienne este blocat in momentul instalarii, in timp ce preturile combustibililor fosili pot fi afectate de o multitudine de factori, de la accidente de foraj la geopolitica.
Aceasta diferenta de costuri este si mai pronuntata in Europa, din cauza pietei de carbon a blocului menita sa descurajeze investiile in surse de energie murdare. Operatorii centralelor electrice trebuie sa plateasca pentru fiecare tona de dioxid de carbon pe care o emit. Iar anul acesta preturile s-au dublat aproape, pana la 60 de euro pe tona. In acest sens, companiile si investitorii au crescut, de asemenea, costurile la energia electrica, in final consumatorul casnic fiind cel care suporta cresterea.
Daca este sa luam exemplul Spaniei, pretul energieie electrice s-a triplat anul acesta la peste 150 de euro pe megawatt pe ora. Acest lucru se datoreaza partial vitezei mici a vantului, dar si faptului ca Spania nu a investit suficient in energia solara.