Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Viitorul energiei: politica gandeste suficient de departe?

Facturile la energie reprezinta unul dintre costurile de top pentru interprinderi si gospodarii, asa ca nu este deloc suprinzator faptul ca partidele politice fac diverse angajamente in manifestarile lor. Ultima problema a fost inghetarea preturilor si compensarea facturilor, promulgata de presedintele Romaniei si intrata un vigoare cu 1 noiembrie 2021.

Romania are o dependenta continua de combustibilul importat si este mai important ca niciodata sa intelegem impactul pe care instabilitatea politica il poate avea asupra balantei noastre de plati. Indiferent de partidul politic care va fi la putere, o adevarata provocare pentru societate va fi cea pe termen lung a trilemei energetice:

➜ Costurile pentru consumatori;

➜ Siguranta aprovizionarii;

➜ Consideratii legate de incalzirea globala;

Suntem in mijlocul unei schimbari majore fara sa ne dam seama cu adevarat? Si nu vorbim aici despre trecerea la resurse regenerabile, care este in curs de multi ani, ci la o schimbare mai fundamentala. Ne confruntam cu cresterea pietei de energie condusa de “managementul cererii”, strangerea datelor, preturi cu adevarat economice pentru sursele regenerabile care nu mai sunt subventionate sau nu mai beneficiaza de acces privilegiat si sub preturi la retea, o trecere la o economie bazata pe hidrogen si, desigur, noi masini electrice.

Companiile aeriene, de exemplu, sunt maestri in managementul cererii. Ei modifica preturile tot timpul pentru a maximiza veniturile si uniformizarea cererii in functie de ora din zi sau ziua saptamanii de-a lungul sezoanelor pentru a minimiza costurile de capacitate. Piata energiei electrice este insa cu mult in urma companiilor aeriene in ceea ce priveste reducerea costurilor.

Practic, ne mutam intr-o lume noua in care multe case si inteprinderi vor fi, in esenta “in afara retelei:, o mare parte a timpului, producand si stocand propria energie si cerand ocazional puterea retelei. Vom avea nevoie de contoare super-inteligente, care folosesc inteligenta artificiala, care vor avea caracteristicile noastre comportamentele incorporate si vor intelege compromisurile noastre in trilema energetica.

In momenul in care ne confruntam cu acest compromis, totusi, nu va fi trilema traditionala, ci o competitie intre a avea la dispozitie curent in mod continuu, asa cum avem acum, acceptarea costului foarte ridicat al solutiei respective care necesita doar acces ocazional sau trecerea la autarhie (ceea ce este imposibil, avand in vedere ca noi suntem dependenti de UE).

In viitor, nu va trece mult timp pana cand nu vom avea masini complete electrice. Dar aceasta alegere nu va fi deloc usoara pentru gospodarii. Masinile electrice vor fi alimentate cu energie electrica, stocate intr-o baterie si fabricate la scara micro de propriile noastre panouri solare? Cand ramanem fara energie intr-o calatorie mai lunga, punctele de incarcare din tara vor fi disponibile, probabil, candva, insa la un cost mult mai ridicat si va dura mai mult timp.

Multi pariaza insa pe celula de combustibil cu hidrogen, deoarece costul acesteia scade. Costul de productie al hidrogenului poate fi, de asemenea, redus prin utilizarea unor reactoare nucleare modulare mici, de inalta temperatura, mai degraba decat prin utilizarea gazelor naturale care emit carbon ca punct de plecare, ca in prezent. De asemena, trebuie sa renuntam la utilizarea gazului natural pentru incalzirea si gatitul casnic si inlocuirea acestuia cu hidrogen.

Va fi acesta viitorul?