Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Reteaua electrica europeana poate gestiona 50 de milioane de pompe de caldura

Pompele electrice de caldura pot fi implementate pe scara larga in Europa, fara a pune in pericol stabilitatea retelei, permitand in acelasi timp o mai buna integrare a surselor de energie regenerabila si imbunatatirea eficientei energetice in cladiri, potrivit directorilor generali ai marilor grupuri energetice precum Enel sau EDF.

Electrificarea incalzirii „este o solutie de incredere pentru o Europa cu emisii zero”, a scris coalitia din industrie intr-o scrisoare adresata Comisiei Europene in cursul acestei veri.

Trecerea cazanelor pe combustibili fosili la pompe de caldura electrice va reduce consumul final de energie in cladiri cu peste 66% si va reduce emisiile de CO2 legate de incalzire cu cel putin 60%, aducandu-le potential aproape de zero, a mentionat coalitia grupurilor energetice.

Cel mai important aspect in aceasta perspectiva este faptul ca lansarea la scara larga a pompelor de caldura electrice in Europa „nu va pune in pericol securitatea aprovizionarii cu energie electrica, nici acum si nici in viitor”.

Semnatarii au afirmat in scrisoare ca „Luminile vor ramane aprinse cu 50 de milioane de pompe de caldura”. Acestia au mai mentionat ca „Incurajam astfel Comisia Europeana si statele membre sa promoveze in continuare electrificarea eficienta a incalzirii ca parte a tranzitiei energetice”.

Scrisoarea a fost semnata de directorii executivi ai 13 grupuri energetice sau asociatii comerciale, printre care: Jean-Bernard Levy (EDF), Miguel Stilwell (EDP Group), Francesco Starace (Enel), Stefan Hakansson (E.ON SE), Ignacio Galan ( Iberdrola), Christian Rynning-Tønnesen (Statkraft) si Martin Forsén (Asociatia Europeana pentru Pompe de Caldura).

In strategia sa de integrare a sectorului energetic din 2020, Comisia Europeana a spus ca se asteapta la o accelerare a electrificarii economiei, sectoarele de utilizare finala, cum ar fi transportul si cladirile, trecand masiv la electricitate la pret redus, produsa din energie eoliana si solara.

„In cladiri, electrificarea este de asteptat sa joace un rol central”, a spus Comisia, „in special prin lansarea de pompe de caldura pentru incalzirea si racirea spatiului”, care ar putea reprezenta 40% din solutiile de incalzire din toate locuintele rezidentiale si 65 % din toate cladirile comerciale pana in 2030.

Cea mai importanta bariera, a continuat executivul UE, este nivelul mai ridicat al taxelor aplicate energiei electrice in comparatie cu combustibilii pentru incalzire precum petrolul, gazul si carbunele.

Intr-un comunicat, grupul a declarat ca „Pompele de caldura electrice sunt de trei ori mai eficiente decat cazanele pe gaz si, prin urmare, vor contribui major la eficienta energetica, fiind in acelasi timp o sursa importanta de incalzire si racire din surse regenerabile, fara emisii de esapament”.

Conform specialistilor, integrarea a 50 de milioane de pompe de caldura in sistemul de alimentare existent „este posibila cu capacitatea existenta”, asa cum a demonstrat anterior cercetarile Comisiei Europene. „In prezent, multe retele de electricitate sunt subutilizate si exista supracapacitate, in special in afara orelor de varf”, in functie de locatie, a spus el.

Cu toate acestea, reteaua poate necesita consolidare in unele locuri pentru a face fata unui numar crescut de pompe de caldura si alte aparate electrice, a avertizat Rosenow.

Mai mult, el a spus ca provocarea de a functiona 50 de milioane de pompe de caldura cu reteaua electrica de astazi este diferita de provocarea de a functiona 50 de milioane de pompe de caldura in 2035, moment in care sectorul electricitatii trebuie sa fie complet decarbonizat.