Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Preturile la energia electrica ar putea sa nu scada pana anul viitor

Cresterea preturilor la gaze naturale se raspandeste pe pietele globale de energie si pe alte sectoare economice, de la fabrici la utilitati. O combinatie fara precedent de factori tulbura pietele energetice mondiale care complica perspectivele deja incerte pentru inflatie si economia globala.

Preturile gazelor naturale au crescut de peste 4 ori, la niveluri record in Europa si Asia, iar persistenta si dimensiunea globala a acestor cresteri de pret sunt fara precedent. De obicei, astfel de cresteri sunt sezoniere si locale. Preturile asiatice, de exemplu, au inregistrat o crestere similara anul trecut, dar acestea nu s-au raspandit cu o crestere similara asociata in Europa.

Ne asteptam ca preturile la gaze si energie electrica sa scada si sa revina la normal la inceputul anului viitor, cand incalzirea va ajusta aprovizionarea. Totusi, daca preturile raman asa ridicate cum au fost, acest lucru ar putea fi un obstacol pentru cresterea globala.

Intre timp, pe pietele carbunelui si petrolului se resimt efectele, Pretul titeiului, punctul de referinta la nivel mondial, a atins recent un maxim din ultimii 7 ani, deoarece mai multi cumparatori au cautat alternative pentru incalzire si generare de energie pe fondul aprovizionarii deja stranse. Carbunele, cel mai apropiat inlocuitor, este la mare cautare, deoarece centralele electrice apeleaza mai mult la el. Acest lucru a impins preturile la cel mai inalt nivel, ducand la o crestere a costurilor premiselor de emisie de carbon in Europa.

Avand in vedere acest context, la inceputul pandemiei, restrictiile au oprit multe activitati in economia globala. Acest lucru a provocat o prabusire a consumului de energie, ceea ce a determinat companiile energetice sa reduca investitiile. Cu toate acestea, consumul de gaze naturale a devenit rapid impulsionat de productia industriala, care reprezinta aproximativ 20% din consumul final de gaze naturale – stimuland cererea intr-un moment in care livrarile erau relativ scazute.

Aprovizionarea cu energie, de fapt, a reactionat lent la semnalele de pret din cauza lipsei de forta de munca, a restantelor de intretinere, a termenelor mai lungi de realizare pentru noi proiecte si a lipsei intersului din partea investitorilor in companiile de energie din combustibili fosili.

Vremea a exacerbat si dezechilibrele pietei gazelor. Frigul sever al iernii si caldura verii din emisfera nordica au sporit cererea de incalzire si racire. Intre timp, generarea de energie din surse regenerabile a fost redusa in Statele Unite si Brazilia de secete, care au redus productia de hidroenergie pe masura ce rezervoarele au scazut, iar in Europa de Nord de generarea eoliana sub medie in aceasta vara si toamna.