Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Preturi plafonate si compensarea facturilor la energia electrica de la 1 noiembrie

A fost promulgata legea de parlament privind plafonarea preturilor si compensarea facturilor la energia electrica incepand cu 1 noiembrie 2021. Aceasta a fost promulgata vineri, 29 octombrie de presedintele Klaus Iohannis si se va aplica pentru urmatoarele 5 luni.

Preturile la energia electrica vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kWh iar compensarea la factura va fi facuta cu cel mult 0.291/kWh. Pretul de referinta al energiei electrice este 0.68 lei/kWh si include tarifele reglementate pentru servicii de retea, contributia pentru cogenerare de inalta eficienta, contravaloarea certificatelor verzi, acciza si TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

Cine beneficiaza de compensarea facturilor la energie electrica

Guvernul estimeaza ca peste 6 milioane de consumatori vor beneficia de aceasta compensare la energia electrica. Aceste reduceri vor aparea direct pe factura, nu este nevoie de niciun demers din partea consumatorului.

Virgil Popescu, Ministrul Energiei, declara ca „Un roman care consuma 100 de kWh, indiferent cat are pretul, daca pretul va creste peste un leu, sa zicem peste o luna, peste doua luni ca vorbim de o iarna intreaga, sa zicem ca are 90 de bani ,in momentul de fata, tariful lui de acasa, factura va fi de 90 de lei, compensarea este de 29,1 lei – este cu minus evidentiat in factura, nu trebuie sa faca nimic – ramane de plata 70,9 lei. Atata are de platit. Factura in decembrie anul trecut pentru energie electrica, exact atata era pretul pe kWh”.

Si operatorii economici pot fi eligibili pentru a primi compensatii la factura de la energie. Totodata, legea prevede comerciantii vulnerabili ce au posibilitatea de a solicita amanarea platii facturilor pe o perioada intre 1 si 6 luni, fara taxe suplimentare.

De asemenea, scolile, gradinitele, spitalele, cabinetele medicilor de familie, organizatiile nonguvernamentale, bisericile, interprinderile mici si mijlocii vor beneficia de aceasta compensatie.

Deputatul Diana Morar a publicat pe pagina sa de Facebook anuntul prin care mentioneaza:

Pentru clientii casnici

✅ Acordarea unei compensatii unitare in valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, in cazul energiei electrice si in valoare de cel mult 33% din valoarea componentei pretului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, in cazul gazelor naturale Limita maxima a consumului este: a) 1500 kWh energie electrica, alocat in transe lunare; b) echivalentul in kWh a 1000 m3 de gaze naturale la un factor de conversie de 10.6 kWh per m3, alocat in transe lunare

✅ Familiile cu domiciliul in una dintre localitatile situate pe teritoriul Rezervatiei Biosferei «Delta Dunarii», sau in unele localitati din Muntii Apuseni beneficiaza de o reducere cu 50% a pretului final al energiei electrice/gazelor naturale/energiei termice aferent contractului de furnizare incheiat.

Pentru toti operatorii economici, clienti finali, pentru fiecare loc de consum:

✅ Exceptarea, in cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din retea, tariful de distributie, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum si de la plata certificatelor verzi, contributiei pentru cogenerare de inalta eficienta si accizei.

In consecinta, ministrul Energiei sustine ca romanii care consuma energie electrica pana in 350 kWh si gaze pana in 200 metri cubi vor plat aceleasi sume comparabile cu anul trecut.

Limitele pentru care se aplica compensarea la factura de energie

Consum lunar maxim (kWh) (+ maxim 10%):

Aceasta schema va rezolva problema pe termen scurt. Pretul energiei electrice va ramane acelasi, urmand ca din aprilie vom discuta, cel mai probabil, din nou, despre costuri uriase la factura.