Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Cum să alegi corect furnizorul de energie electrică

Odată cu liberalizarea pieței de energie electrică, alegerea furnizorului potrivit a devenit copleșitoare pentru majoritatea proprietarilor români. Lucrurile nu sunt suficient de clare, mulți nu stiu cât costa kw de energie electrică și ce furnizori se afla în zona în care locuiesc.

Astfel, noi venim în ajutorul milioanelor de români care se află în etapa de alegere sau schimbare a furnizorului de energie electrică prin cel mai util comparator de prețuri de asemenea avem la dispoziție lista completă cu furnizorii de electricitate din fiecare județ. În plus, pe baza consumului lunar estimat, te ajutam să obții cea mai buna ofertă de preț de la furnizorii din zona în care locuiești sau deții o proprietate!

Cum funcționează piață de energie electrică

Pe piață de energie electrica sunt implicați o serie de factori ce contribuie la costul final. Iată care sunt pilonii principali:

Energia electrică este produsă prin surse convenționale, precum cărbune, gaze, petrol și centrale nucleare, sau surse regenerabile. Din momentul în care este produsă, aceasta intră în sistemul național de transport administrat de Transelectrica și, în final, este descărcată în cele 8 rețele de distribuție regionale la care se conectează consumatorul final.

De când piața energiei electrice a devenit liberă, de la 1 ianuarie 2021, înseamnă că în final, consumatorul, este liber să decidă cu ce furnizor dorește să colaboreze. Totodată, prețul stabilit la energie nu mai este stabilit de ANRE, astfel că proprietarul poate găsi un preț mai bun decât a avut până în prezent.

Furnizorul cumpără energie electrică de pe piața angro, încheie contracte cu consumatorii finali, emite facturi, colectează plăți și distribuie fluxul financiar către restul pilonilor din piață: producător, Transelectrica, distribuitor și stat. Orice firmă cu licență de furnizor emisă de ANRE poate presta activitatea de furnizor de energie electrică, indiferent de infrastructura deținută.

Cum să alegi corect furnizorul de energie electrică

Un furnizor de energie electrică trebuie să ofere un cost competitiv față de concurenți și să ofere un contract transparent.

Legislația actuală spune că, dacă un consumator nu solicită schimbarea furnizorului de energie electrică, se va emite un contract universal de la același furnizor pe care îl ai în prezent, cu cea mai bună ofertă a acestuia. Practic, contractul rămâne același însă se schimba condițiile contractuale și nu exista o perioadă definită de valabilitate pentru că nu exista un acord scris al tău în acest sens. Însă prețul este semnificativ mai mare decât până la 31 decembrie 2020.

În acest sens, cea mai bună opțiune este să cauți prin intermediul unui comparator de prețuri pentru energia electrică, furnizorii disponibili din zona în care locuiești și să închei un contract cu furnizorul de la care obții cea mai bună ofertă de preț.

Pentru acest lucru, cea mai bună soluție este să accesezi comparatorul de preț economielaenergie.ro în care vei completa câteva date din formular, după care vei obține o listă cu furnizorii și cu cele mai bune oferte în funcție de consumul lunar estimat. Poți schimba furnizorul gratuit, online, indiferent de contractul tău! Nu mai sta pe gânduri, accesează acum comparatorul și obține cea mai bună ofertă la energia electrică. Salvezi timp, bani și energie!