Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Criza energetica a Chinei ameninta cu intreruperea globala a lantului global de aprovizionare

Cumparatorii din Europa si SUA trebuie sa astepte mai mult timp pentru aprovizionare, deoarece fabricile sunt fortate sa reduca capacitatea de operare.

Proprietarilor de fabrici din China si clientilor din intreaga lume li s-a spus sa se pregateasca pentru intreruperile cu energie electrica, devenind o parte a vietii.

Lunile de penurie au redus electricitatea gospodariilor din nord-estul Chinei si au provocat intreruperi la fabricile din toata tara. Insa cererea de energie creste in continuare pe fondul cererilor record pentru exporturile chineze, iar problemele se vor agrava din perspectiva scaderii temperaturilor pe timpul iernii.

In ciuda valului de interventii ale guvernului central, condus de premierul Li Keqiang, producatorii chinezi si multinationalele au fost indemnate sa sporeasca eficienta energetica in fabricile lor si sa accelereze investitiile in energie regenerabila.

Criza energie electrica din China

Trueanalog Strictly OEM, o fabrica care produce difuzoare langa Guangzhou, este emblematica pentru criza care deja loveste exportatorii din intreruperi frecvente. Proprietarul Philip Richardson a spus ca, compania sa a ramas blocata.

Guvernul chinez a adoptat o abordare pragmatica pe termen scurt pentru a aborda deficitul de energie revenind la combustibili mai poluanti, in ciuda promisiunilor sale pe termen lung de a reduce carbunele.

In ultima saptamana, guvernul a ordonat extinderea rapida a minelor de carbune. De asemenea, a decretat reforme radicale ale pietei, obligand toti generatorii de energie pe carbune sa vanda pe piata angro, permitand cresterea preturilor la electricitate cu pana la 20% si ridicand plafoanele de pret pentru unii mari utilizatori.

Cresterea pretului energiei ar obliga rapid unii producatori sa reduca productia, oferind o masura de scutire a retelei electrice tensionate.

Lipsa elimina 30-40% din timpul de functionare, iar companiile comerciale se confrunta cu acelasi dezavantaj”, iar llipsa energieie electrice nu „va disparea maine”.