Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Costul la energia electrica si impactul durabil Covid 19 asupra lui

Pandemia de coronavirus a generat costuri mai mari la utilitatile de uz caznic, din cauza restrictiilor cauzate de Covid 19, ce a dus la lockdown in intreaga lume.

Previziunile arata faptul ca, cel mai probabil, acest impact va dura ani de zile pentru a reveni la consumul nivelului din 2019, dupa un astfel de succes major din sectorul energetic global.

Va dura ceva timp pana cand sectorul energetic va ajunge la noul sau “normal”. Pandemia a declansat un soc istoric al cererii de energie, care a dus la scaderea productiei de energie si, uneori, preturile volatile ale marfurilor in 2020. Ritmul redresarii economice, progrele tehnologice, schimbarile fluxurilor comerciale si stimulentele energetice vor determina modul in care Romania produce si consuma energie in viitor.

Deci, ne putem astepta sa creasca costurile si cererea de utilitati sa evolueze in urmatorii ani, mai ales acum cand blocajele mari din cauza Covid 19 s-au incheiat. Posibil ca valul 4 al pandemiei sa ne mai tina putin in case, insa, cel mai probabil, vom trece rapid si peste aceasta etapa.

Conform specialistilor, revenirea la consumul de energie din 2019 va dura ani. Probabil doar in 2025. Totusi, aceasta proiectie depinde in mare masura de ritmul redresarii economice.In cazul unei cresteri economice lente, consumul de energie electrica ar putea sa nu mai revina la nivelurile din 2019 niciodata. Pe masura ce cererea creste, asteptati-va sa creasca si costurile utilitatilor.

Stimulentele pentru energie regenerabila si costurile tehnologice in scadere sustin o tranzitie de la combustibilii fosili. Se preconizeaza ca tehnologiile de producere a energiei electrice regenerabile vor reprezenta aproape 60% din capacitatea adaugata din 2020 pana in 2050.

Impactul liberalizarii pietei la energia electrica

In plus, de cand piata energiei libere s-a liberalizat, toti consumatorii casnici sunt indemnati sa incheie un contract de furnizare energie electrica cu un furnizor. In caz contrar, costul la energie electrica poate fi mai mare decat in cazul unui contract semnat si poate fluctua de la o luna la alta.

Pentru a descoperi care sunt ce mai bune oferte de pe piata la momentul actual si pentru a incheia un contract de funizare energie electrica cu unul din furnizorii disponibili din zona in care locuiesti, foloseste un comparator de energie electrica.