Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Ce Presupune Liberalizarea Pieței De Energie?

Începând cu 1 ianuarie 2021, costul la energia electrica nu mai este reglementat de Autoritatea Naţională de Reglementare (ANRE). Liberalizarea pieței de energie presupune faptul că acum, prețul energiei furnizate este impus de fiecare furnizor, iar singurele tarife care sunt reglementate de ANRE sunt tarifele pentru serviciile de transport, de sistem și de distribuție ale energiei electrice necesare pentru alimentarea locului de consum.

De ce s-a făcut liberalizarea pieței de energie?

Aceasta schimbare a avut loc din cauza presiunilor Uniunii Europene, care a comunicat de multi ani României sa se conformeze cu privire la liberalizarea pieței de energie. Din păcate, aceasta modificare a venit cu grave consecințe la plata facturilor pentru consumatorii casnici, în special datorate prețurilor neconcurențiale oferite de furnizorii din piață, dar și datorită nivelului redus de informare al consumatorilor casnici.

economisim energie lucrand de acasa

In prezent, peste 50% din consumatori sunt deja pe piața liberă de energie, însă aproape jumătate dintre aceștia încă plătesc un preț cu pană la 25% mai mare față de decembrie 2020, pentru că nu și-au ales o oferta de pe piața liberă.

Cum știi daca ai sau nu contract semnat în piața liberă?

Dacă pe contractul de energie (curent sau gaz) scrie “Contract de furnizare reglementată a energiei electrice” în titlu, înseamnă că ești client al pieței reglementate în urma liberalizării. De asemenea, pe prima pagină a facturi trebuie să vezi mențiunea “Electricitate reglementat”.

Dacă ești client pe piața liberă, vei avea următoarele mențiuni: “Serviciu de furnizare a energiei în sistem negociat” în titlul contractului, iar pe prima pagină a facturii găsești “Detalii factură curentă” – vei observa în tabel serviciul achiziționat de la furnizorul curent.

Oricine dorește să își schimbe contractul, recomandăm accesarea comparatorului de prețuri la energie electrică economielaenergie.ro. Introducând datele de consum și prețul pe care îl plătești acum pentru 1 kWh de energie, vei avea acces la toate ofertele din piață, în funcție de zona în care locuiești.

Prin utilizarea comparatorului EconomieLaEnergie, procesul de schimbare a furnizorului se face simplu, online, direct din confortul casei, fără deplasări la sediile furnizorilor de energie electrică!