Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Ce este un bec inteligent si cum functioneaza

Un bec inteligent nu este nimic altceva decat un bec cu functii mai avansate, pe care il poti controla dintr-o aplicatie mobila, de obicei prin sistemul Android sau Apple. Si da, este ca un fel de bec WiFi, deoarece becurile inteligente sunt controlate prin reteaua WiFI.

Cum functioneaza un astfel de bec?

Sunt 3 optiuni de functionare a unui astfel de sistem tehnologic:

1. Becuri care se conecteaza la reteaua WiFi, numit “hub”, la care se conecteaza si telefonul mobil. Este cea mai cunoscuta tehnologie de acest tip si se numeste ZigBee. Cel mai dominant brand de pe piata este Philips Hue. Aceasta tehnologie a fost conceputa pentru a centraliza conectarea tuturor dispozitivelor de automatizare a locuintei, precum: echipamente muzicale, aspiratoare inteligente si diverse alte aparate electrocasnice.

2. Exista un alt tip de becuri ce se pot conecta la WIFI fara un “hub”. Acest tip de conexiune este folosit astazi de majoritatea producatorilor. Cel mai mare avantaj al acestui model este ca nu trebuie sa faci setari suplimentare la nivel de retea Wifi si pur si simplu conectezi becul la WIFI si poti incepe sa il folosesti.

3. Bluetooth. Mai sunt acele becuri ce functioneaza prin conectarea la Bluetooth cu smartphone-ul, insa acestea, evident, nu pot fi controlate din afara casei. Acestea limiteaza foarte mult modul de utilizare al unui bec inteligent.

De ce este util un bec inteligent

Un bec inteligent nu este nimic altceva decat un LED care se conecteaza la reteaua WIFI si, astfel, poate sa fie:

Functiile unui bec inteligent

Avantajele si dezavantajele unui bec inteligent

Pe langa faptul ca ofera full control fata de becurile conventionale, becurile inteligente au o serie de alte avantaje, precum si dezavantaje:

Avantaje

Dezavantaje