Comparator tarife energie electrica si gaze naturale

Bitcoin foloseste mai multa energie electrica decat multe alte tari

Criptomonedele precum Bitcoin folosesc cantitati uimitoare de energie electrica, spune un articol din New York Times. Procesul de creare a Bitcoin consuma anual aproximativ 96 de terawati-ora de energie electrica – mai mult decat ceea ce este folosit de Filipine. Consumul este aproape de jumatate din toata energia electrica consumata in lume. Si de peste sapte ori mai multa energie electrica decat toate operatiunile globale ale Google.

Validarea Bitcoin

Astazi, un singur bitcoin valoreaza aproximativ 65.000 de dolari. Gestionarea unei monede digitale de aceasta valoare fara autoritate centrala necesita multa putere de calcul. Orice schimb de Bitcoin trebuie mai intai validat ca real de catre reteaua Bitcoin. Acest lucru ajunge in centrul intregului sistem de contabilitate Bitcoin: intretinerea vastului registru public Bitcoin. Si aici se consuma mare parte din energia electrica.

Minarea Bitcoin

In intreaga lume, minerii Bitcoin concureaza pentru a fi cei care valideaza tranzactiile si le introduc in registrul public. Am putea spune ca „joaca un joc de ghicit” folosind computere puternice pentru a incerca sa-i invinga pe ceilalti. Asta pentru ca devin bogat recompensati cu Bitcoin nou creat. Minerii de Bitcoin au acum depozite pline de computere puternice, care concureaza la viteza maxima pentru a ghici un numar mare si a folosi cantitati enorme de energie.

Inregistrarea simpla a tranzactiilor in contabilitate ar fi trivial usoara. Deci provocarea este sa ne asiguram ca doar computerele „de incredere” fac acest lucru. Ar avea mai mult sens economic ca un hacker sa cheltuiasca resursele pentru extragerea Bitcoin si colectarea recompenselor, mai degraba decat pentru a ataca sistemul in sine. Extractia Bitcoin transforma electricitatea in securitate. Acesta este motivul pentru care sistemul risipeste energia prin proiectare.

In primele zile ale Bitcoin, cand era mai putin popular si valora mult mai putin, oricine avea un computer putea mine cu usurinta acasa. Astazi aveti nevoie de masini foarte specializate, multi bani, un spatiu mare si suficienta putere de racire pentru a impiedica supraincalzirea hardware-ului care ruleaza constant. De aceea, mineritul are loc acum in centre de date gigantice detinute de companii sau grupuri de oameni.

Ar putea fi rescris modul in care functioneaza Bitcoin pentru a utiliza mai putina energie? Alte criptomonede minore au promovat un sistem alternativ de contabilitate, in care procesarea tranzactiilor este castigata nu prin munca de calcul, ci prin demonstrarea detinerii unor suficiente monede. Dar nu a fost dovedit la scara. Si in ceea ce priveste partile interesate de Bitcoin, acestea au un puternic stimulent financiar pentru a nu se schimba.